Cum se tratează tremorul?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Deși nu există un tratament pentru majoritatea formelor de tremor, există opțiuni de tratament pentru a ajuta la gestionarea simptomelor.  În unele cazuri, simptomele unei persoane pot fi suficient de ușoare încât să nu necesite tratament.

Găsirea unui tratament adecvat depinde de un diagnostic precis al cauzei.  Tremorul cauzat de probleme de sănătate subiacente poate fi uneori îmbunătățit sau eliminat în întregime cu ajutorul tratamentului.  De exemplu, tremorul datorat hiperactivității tiroidei se va ameliora sau chiar se va rezolva (va reveni la starea normală) cu tratamentul disfuncționalității tiroidei.  De asemenea, dacă tremorul este cauzat de medicamente, întreruperea medicamentului care provoacă tremorul poate reduce sau elimina acest tremor.

Dacă nu există o cauză de bază pentru tremor care să poată fi modificată, opțiunile de tratament disponibile includ:

Medicație

Medicamentele beta-blocante, cum ar fi propranololul, sunt utilizate în mod normal pentru a trata hipertensiunea arterială, dar acestea ajută și la tratarea tremorului esențial.  Propranololul poate fi utilizat și la unele persoane cu alte tipuri de tremor de acțiune.  Alte beta-blocante care pot fi utilizate includ atenolol, metoprolol, nadololol și sotalol.

Medicamentele anticonvulsivante, cum ar fi primidona, pot fi eficiente la persoanele cu tremor esențial care nu răspund la beta-blocante.  Alte medicamente care pot fi prescrise includ gabapentin și topiramat.  Cu toate acestea, este important de reținut că unele medicamente anticonvulsivante pot provoca tremor.

Tranchilizantele (cunoscute și sub numele de benzodiazepine), cum ar fi alprazolam și clonazepam, pot ajuta temporar unele persoane cu tremor.  Cu toate acestea, utilizarea lor este limitată din cauza efectelor secundare nedorite care includ somnolență, concentrare slabă și coordonare slabă.  Acest lucru poate afecta capacitatea oamenilor de a efectua activități zilnice, cum ar fi șofatul, școala și munca.  De asemenea, atunci când sunt luate în mod regulat, tranchilizantele pot provoca dependență fizică, iar atunci când sunt oprite brusc pot provoca mai multe simptome de sevraj.

Medicamentele pentru boala Parkinson (levodopa, carbidopa) sunt utilizate pentru a trata tremorul asociat cu boala Parkinson.

Injecțiile cu toxină botulinică pot trata aproape toate tipurile de tremor.  Este deosebit de utilă pentru tremorul capului, care, în general, nu răspunde la medicamente.  Toxina botulinică este utilizată pe scară largă pentru a controla tremorul distonic.  Deși injecțiile cu toxină botulinică pot ameliora tremorul timp de aproximativ trei luni la un moment dat, acestea pot provoca, de asemenea, slăbiciune musculară.  În timp ce acest tratament este eficient și, de obicei, bine tolerat pentru tremorul capului, tratamentul cu toxină botulinică la nivelul mâinilor poate provoca slăbiciune la nivelul degetelor.  Poate provoca o voce răgușită și dificultăți de înghițire atunci când este utilizată pentru a trata tremorul vocii.

Ultrasunete focalizate

Un nou tratament pentru tremorul esențial folosește imaginile prin rezonanță magnetică pentru a furniza ultrasunete focalizate pentru a crea o leziune în zone mici ale talamusului creierului, considerate a fi responsabile de producerea tremurăturilor.  Tratamentul este aprobat doar pentru acele persoane cu tremor esențial care nu răspund bine la medicamentele anticonvulsivante sau beta-blocante.

Intervenție chirurgicală

Atunci când persoanele nu răspund la terapiile medicamentoase sau au un tremor sever care le afectează în mod semnificativ viața de zi cu zi, un medic poate recomanda intervenții chirurgicale, cum ar fi stimularea cerebrală profundă (DBS) sau, foarte rar, talamotomia.  În timp ce DBS este de obicei bine tolerată, cele mai frecvente efecte secundare ale intervenției chirurgicale pentru tremor includ disartria (probleme de vorbire) și probleme de echilibru.

Stimularea cerebrală profundă (DBS) este cea mai frecventă formă de tratament chirurgical al tremorului.  Această metodă este preferată deoarece este eficientă, prezintă un risc scăzut și tratează o gamă mai largă de simptome decât talamotomia.  Tratamentul utilizează electrozi implantați chirurgical pentru a trimite semnale electrice de înaltă frecvență către talamus, structura profundă a creierului care coordonează și controlează unele mișcări involuntare.  Un mic dispozitiv generator de impulsuri plasat sub piele în partea superioară a pieptului (similar unui stimulator cardiac) trimite stimuli electrici către creier și dezactivează temporar tremorul.  DBS este utilizat în prezent pentru a trata tremorul parkinsonian, tremorul esențial și distonia.

Talamotomia este o procedură chirurgicală care implică distrugerea precisă și permanentă a unei zone minuscule din talamus.  În prezent, intervenția chirurgicală este înlocuită de ablația prin radiofrecvență pentru a trata tremorul sever atunci când chirurgia cerebrală profundă este contraindicată – ceea ce înseamnă că nu este înțeleaptă ca opțiune de tratament sau că are efecte secundare nedorite.  Ablația prin radiofrecvență utilizează o undă radio pentru a genera un curent electric care încălzește un nerv și îi întrerupe capacitatea de semnalizare timp de șase sau mai multe luni, de obicei.  De obicei, este efectuată doar pe o singură parte a creierului pentru a îmbunătăți tremorul pe partea opusă a corpului.  Operația pe ambele părți nu este recomandată, deoarece poate cauza probleme cu vorbirea.

Modificări ale stilului de viață

Terapia fizică, logopedică și ocupațională poate ajuta la controlul tremorului și la depășirea provocărilor zilnice cauzate de tremor.  Un kinetoterapeut poate ajuta oamenii să își îmbunătățească controlul muscular, funcționarea și forța prin exerciții de coordonare, echilibrare și alte exerciții.  Unii terapeuți recomandă utilizarea de greutăți, atele, alte echipamente de adaptare, precum și farfurii și ustensile speciale pentru a mânca.  Patologii logopedici pot evalua și trata tulburările de vorbire, de limbaj, de comunicare și de înghițire.  Terapeuții ocupaționali îi pot învăța pe indivizi noi modalități de a efectua activitățile de zi cu zi care pot fi afectate de tremor.

Eliminarea sau reducerea substanțelor care induc tremorul, cum ar fi cofeina și alte medicamente (cum ar fi stimulentele), poate ajuta la ameliorarea tremorului. Deși cantități mici de alcool pot ameliora tremorul pentru unele persoane, tremorul se poate agrava odată ce efectele alcoolului dispar.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend