Cum sunt tratate malformaţiile arteriovenoase (MAV) și alte leziuni vasculare?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Există mai multe opțiuni pentru tratarea MAV-urilor.  Deși medicamentele pot diminua adesea simptomele generale, cum ar fi durerile de cap, durerile de spate și convulsiile cauzate de MAV și alte leziuni vasculare, tratamentul definitiv pentru MAV este fie intervenția chirurgicală, fie radioterapia focalizată.  Malformațiile venoase rareori necesită intervenție chirurgicală.  Malformațiile cavernoase sunt, de obicei, suficient de bine definite pentru îndepărtarea chirurgicală, dar intervenția chirurgicală asupra acestor leziuni este mai puțin frecventă decât în cazul MAV-urilor, deoarece nu prezintă același risc de hemoragie.

Deoarece sunt implicate atât de multe variabile în tratarea MAV-urilor, medicii trebuie să evalueze pericolul pe care îl reprezintă pentru indivizi în mare parte de la caz la caz. O hemoragie de la o MAV netratată poate provoca deficite neurologice grave sau decesul, ceea ce îi determină pe mulți medici să recomande intervenția chirurgicală ori de câte ori caracteristicile fizice ale unei MAV par să indice o probabilitate mai mare decât de obicei de sângerare semnificativă și de afectare neurologică ulterioară.  Cu toate acestea, intervenția chirurgicală asupra oricărei părți a sistemului nervos central implică un anumit risc de complicații grave sau de deces.  Nu există o formulă ușoară care să le permită medicilor și persoanelor să ajungă la o decizie cu privire la cel mai bun curs de tratament.

Un sistem de clasificare a MAV dezvoltat la mijlocul anilor 1980 poate ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să estimeze riscul unei intervenții chirurgicale pe baza dimensiunii MAV, a localizării în creier și a implicării țesuturilor din jur, precum și a oricărei scurgeri.

Trei opțiuni chirurgicale sunt utilizate pentru tratarea MAV-urilor: chirurgia convențională, embolizarea endovasculară și radiochirurgia.  Alegerea tratamentului depinde în mare măsură de mărimea și localizarea unui MAV.   Embolizarea endovasculară și radiochirurgia sunt mai puțin invazive decât intervenția chirurgicală convențională și oferă opțiuni de tratament mai sigure pentru unele MAV localizate în profunzimea creierului.

Operația chirurgicală convențională

Operația chirurgicală convențională presupune pătrunderea în creier sau în măduva spinării și îndepărtarea porțiunii centrale a MAV-ului, inclusiv a fistulei, provocând în același timp cât mai puține leziuni posibile structurilor neurologice înconjurătoare.  Această intervenție chirurgicală este cea mai potrivită atunci când o MAV-ul este localizat într-o porțiune superficială a creierului său a măduvei spinării și are dimensiuni relativ mici.  MAV-urile situate în profunzimea creierului nu pot fi abordate, în general, prin tehnici chirurgicale convenționale, deoarece există o posibilitate prea mare că țesutul cerebral important din punct de vedere funcțional să fie deteriorat sau distrus.

Embolizarea endovasculară

În embolizarea endovasculară, chirurgul ghidează un cateter prin rețeaua arterială până când vârful ajunge la locul MAV-ului.  Chirurgul injectează apoi o substanță (cum ar fi substanțe asemănătoare unui lipici cu uscare rapidă, bobine de titan fibrosate și baloane minuscule) care se va deplasa prin vasele de sânge și va crea un cheag de sânge artificial în centrul MAV.  Deoarece embolizarea nu îndepărtează MAV-ul, aceasta este utilizată de obicei ca adjuvant la intervenția chirurgicală sau la radiochirurgie pentru a reduce fluxul sanguin prin MAV și pentru a face operația mai sigură.

Radiochirurgia

Radiochirurgia este o abordare terapeutică și mai puțin invazivă, folosită adesea pentru a trata MAV-uri mici care nu s-au rupt.  Un fascicul de radiații puternic focalizate este îndreptat direct asupra MAV și deteriorează pereții vaselor de sânge care alcătuiesc leziunea.  Pe parcursul următoarelor câteva luni, vasele iradiate degenerează treptat și, în cele din urmă, se închid, ceea ce duce la rezolvarea MAV.

Embolizarea se dovedește frecvent incompletă sau temporară, deși noile materiale de embolizare au dus la îmbunătățirea rezultatelor.  Radiochirurgia are adesea rezultate incomplete, de asemenea, în special atunci când o MAV este mare, și prezintă riscul suplimentar de afectare prin radiații a țesuturilor normale din jur.  Chiar și atunci când are succes, închiderea completă a unei MAV are loc pe parcursul a mai multor luni după radiochirurgie.  În această perioadă, riscul de hemoragie este încă prezent.  Cu toate acestea, ambele tehnici pot trata MAV-uri situate în profunzime, care anterior erau inaccesibile.  Iar la multe persoane se efectuează acum embolizarea etapizată, urmată de îndepărtarea chirurgicală convențională sau de radiochirurgie, ceea ce duce la reduceri suplimentare ale ratelor de deces și de complicații.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend