Cum uită creierul?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Potrivit unui nou studiu, procesul prin care amintirile sunt uitate se bazează pe anumite mecanisme specifice din celulele nervoase ale creierului. Dar dacă acest proces este blocat prin adăugarea unei molecule mici, făcute pe măsură, este posibil să se prevină dispariția amintirilor.

Memoria și învățarea sunt părți importante din viața noastră, în special în ceea ce privește afecțiuni precum tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) și Alzheimer. Și, deși capacitatea de a reține amintirile poate părea atrăgătoare, uitarea este o abilitate utilă în sine. Într-adevăr, unii susțin că abilitatea de a uita este esențială pentru supraviețuirea și succesul nostru ca specie, deoarece ne permite să învățăm din greșeli și să ne adaptăm la medii noi.

În revista Science, Ankit Awasthi și echipa sa de la Institutul European de Neuroștiințe din Göttingen, Germania, au identificat o proteină numită Syt3 ca fiind un element cheie în procesul de memorare. Pentru a investiga rolul acesteia, cercetătorii au comparat șoareci normali cu animale denumite “Syt3-knock-out”, care au fost modificate genetic pentru a nu produce Syt3. Echipa a testat abilitățile șoarecilor de a învăța și de a uita folosind o serie de labirinturi.

Într-un test, șoarecii au învățat drumul până la un anumit punct al labirintului pentru a recupera o recompensă alimentară. Atât șoarecii normali, cât și șoarecii Syt3-knockout au reușit să facă acest lucru la fel de bine. Însă, atunci când mâncarea a fost mutată într-o nouă poziție în labirint, în timp ce șoarecii nemodificați au învățat rapid noua locație a mâncării și au uitat de prima locație, șoarecii cu Syt3 knock-out au vizitat în mod constant mai întâi locația inițială, înainte de a trece la noua locație. Acest lucru, sugerează cercetătorii, indică faptul că animalele knock-out nu au putut uita locația inițială a hranei.

Interesant este faptul că mica moleculă pe care cercetătorii au dezvoltat-o pentru a bloca Syt3 a reușit să reproducă efectul de knock-out; injectată în creierul șoarecilor normali, aceasta i-a împiedicat și pe aceștia să uite.

În creier, amintirile sunt stocate ca modificări moleculare și celulare în sinapse, adică în conexiunile dintre neuroni. Una dintre structurile responsabile pentru crearea amintirilor este receptorul AMPA, o proteină care se găsește la nivelul sinapselor și care ajută la transmiterea semnalelor de la un neuron la altul. Cu cât acest receptor AMPA este folosit mai mult, cu atât mai mult este produs, astfel încât memoria este consolidată.

Scopul lui Syt3, proteina membranară identificată de Awasthi, este de a recicla receptorii AMPA redundanți; acest lucru are ca efect slăbirea căilor de memorie care nu sunt folosite. Astfel, blocarea Syt3 împiedică reciclarea receptorilor AMPA, iar calea nu se poate slăbi, ceea ce înseamnă că amintirile nu se vor estompa.

În timp ce mecanismele de creare a amintirilor au fost anterior destul de bine studiate, până acum, modul în care se pierd amintirile a primit mult mai puțină atenție. Descoperirea lui Syt3 ca actor principal în calea pierderii memoriei și demonstrarea modului în care această cale ar putea fi folosită pentru a modifica mecanismele memoriei înseamnă că cercetătorii se află acum într-o poziție mult mai bună pentru a înțelege și a combate bolile bazate pe memorie și pentru a dezvălui mai pe larg modul în care funcționează creierul nostru la nivel molecular.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend