Cum vezi osteoporoza din analizele de sânge?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Indiferent de medicamentul pentru osteoporoză pe care medicul îl alege pentru tine, este util să știi cât mai multe despre cum te-a afectat boala. O modalitate de a afla este să te întrebi despre “markerii” de osteoporoză din sângele tău.

Atunci când eşti tratat pentru osteoporoză, medicul tău comandă un test de sânge sau de urină. Acesta relevă mai mulți markeri – niveluri ale diferitelor enzime, proteine și alte substanțe care circulă în organism – care oferă indicii despre boala ta și despre evoluția tratamentului.

Unele dintre aceste măsuri includ:

Fosfataza alcalină specifică oaselor (ALP osoasă sau BALP). Aceasta este o estimare a ratei de formare a oaselor pe întreg scheletul tău. Formarea osoasă poate părea un lucru bun, dar, în funcție de circumstanțe, prea mult poate fi rău. Persoanele cu osteoporoză au, în general, niveluri de BALP care sunt de până la trei ori mai mari decât cele normale.
Osteocalcin. Acesta este un alt marker al formării osoase.
N-telopeptidul urinar al colagenului de tip I, sau uNTX. Acesta este un marker al resorbției osoase, sau al pierderii de os.
Nivelurile de vitamina D. Această măsură evaluează dacă aveți o deficiență de vitamina D, care este esențială pentru absorbția calciului de către organism. Poţi lua o mulțime de calciu, dar dacă nu ai suficientă vitamina D, acesta nu va fi absorbit eficient de către organismul tău.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend