Cumințenia lu’ pământu’ care nu este


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Nu. Titlul nu reprezintă stenografierea unei discuții dintre Vanghelie și Grapini. Este o reducere la absurd a ceea ce urmează.

Scriam asta, acum două săptămâni:

A înțeles toată lumea că întreaga campanie pentru “Cumințenia Pământului” este menită să ne miște puțin, să ne coagulăm și noi, să ne aducem aminte cum e să lupți pentru ceva, umăr la umăr, român lângă român? E un exercițiu social în fond. Banii aceia se puteau da în două secunde, cu o simplă semnătură; suma e un fleac. Când o să pricepem că trebuie să aplicăm asta cât mai des, să ne implicăm, să facem progrese mici individuale pentru rezultate mărețe?

În esență, cam asta a-ncercat Cioloș & Co. Un exercițiu social. Vedem campanii sms, campanii de donare pe site-uri importante (emag are un buton dedicat), un banner uriaș care acoperă clădirea Guvernului, mai nou o reclamă dubioasă (e cam puțin spus dar încerc să mă abțin), toate pentru a impulsiona poporul român în strângerea restului de sumă pentru achiziția operei de artă de la familia moștenitoare. Exercițiul în sine e frumos și util, campania are multe bube.

Constantin Brâncuși și Marcel Duchamp
Constantin Brâncuși și Marcel Duchamp

Trec pe lângă Guvern și văd tricolorul cu mesaj: Brâncuși e al nostru. Așa e, oare? Un om care s-a născut aici, inhibat din toate părțile, nevoit să fugă pentru a se dezvolta, cu prieteni fabuloși din toate părțile lumii, cu sprijin cât cuprinde în Franța, cu dorințe repetate animate de nostalgie și dor – voia totuși să dea multe poporului român, chiar să revină, era mâhnit de toată situația de aici, cam cum suntem și noi acum – și care brusc e o identitate națională cocoțată forțat pe o clădire în care se adună cei care încearcă să ne conducă. Cei care, decenii la rândul, și-au bătut joc de țara asta, de toți oamenii din ea, de Brâncuși și de toți artiștii. Noul guvern, cu mari intenții de a instaura normalitatea, e de apreciat pentru inițiativele acestea, dar nu putem uita trecutul, nu putem uita bătaia de joc, disprețul cu care am fost tratați atâta amar de vreme.

Brâncuși nu e al nostru și nu va fi niciodată. Atribuirea prin actul nașterii e abominabilă. Când vom avea grijă de oameni, de artiști, de oricine crescând educația, eliminând hoția, prețuind fiecare individ așa cum se cuvine, investind bine în educație și sănătate, ținând oamenii aici în țară în condiții bune, atunci da, ei vor fi ai noștri. Ai noștri cu totul. Ne vom putea mândri cu ei, îi vom cocoța pe clădiri, le vom face reclame, ne vom asocia brandul de țară cu ei. Până atunci, nu suntem decât niște ipocriți.

 

V.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend