Curățenia și igiena nu ar trebui să afecteze imunitatea copiilor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Teoria conform căreia societatea modernă este prea curată, ceea ce duce la un sistem imunitar defectuos la copii, ar trebui să fie ascunsă sub preș, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la UCL și de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

În medicină, “ipoteza igienei” afirmă că expunerea din copilărie la anumite microorganisme protejează împotriva bolilor alergice, contribuind la dezvoltarea sistemului imunitar.

Cu toate acestea, există o opinie omniprezentă (narațiune publică) potrivit căreia societatea occidentală a secolului XXI este prea igienică, ceea ce înseamnă că este probabil ca micuții și copiii să fie mai puțin expuși la germeni în primii ani de viață și, astfel, să devină mai puțin rezistenți la alergii.

În această lucrare, publicată în Journal of Allergy and Clinical Immunology, cercetătorii indică patru motive semnificative care, spun ei, infirmă această teorie și concluzionează că nu suntem “prea curați pentru binele nostru”.

Autorul principal, profesorul emerit de microbiologie medicală Graham Rook (UCL Infection & Immunity), a declarat: “Nu este o problemă: “Expunerea la microorganisme în primii ani de viață este esențială pentru “educarea” sistemelor imunitar și metabolic.

“Organismele care ne populează intestinele, pielea și căile respiratorii joacă, de asemenea, un rol important în menținerea sănătății noastre până la bătrânețe: astfel, pe tot parcursul vieții avem nevoie de expunere la aceste microorganisme benefice, provenite în principal de la mamele noastre, de la alți membri ai familiei și din mediul natural.

“Dar, de mai bine de 20 de ani, există o narațiune publică potrivit căreia practicile de igienă a mâinilor și de igienă domestică, care sunt esențiale pentru a opri expunerea la agenții patogeni care cauzează boli, blochează, de asemenea, expunerea la organismele benefice.

“În această lucrare, ne-am propus să reconciliem conflictul aparent dintre nevoia de curățenie și igienă pentru a ne feri de agenții patogeni și nevoia de aport microbian pentru a ne popula intestinele și a ne configura sistemele imunitar și metabolic.”

Într-o trecere în revistă a dovezilor, cercetătorii indică patru factori.

  • În primul rând, microorganismele care se găsesc într-o casă modernă nu sunt, într-o măsură semnificativă, cele de care avem nevoie pentru imunitate.
  • În al doilea rând, vaccinurile, pe lângă faptul că ne protejează de infecția pe care o vizează, fac mult mai mult pentru a ne întări sistemul imunitar, așa că acum știm că nu trebuie să riscăm moartea prin expunerea la agenții patogeni.
  • În al treilea rând, avem acum dovezi concrete că microorganismele din mediul verde natural sunt deosebit de importante pentru sănătatea noastră; curățenia și igiena domestică nu au nicio legătură cu expunerea noastră la mediul natural.
  • În cele din urmă, cercetări recente demonstrează că, atunci când epidemiologii constată o asociere între curățenia casei și problemele de sănătate, cum ar fi alergiile, aceasta este adesea cauzată nu de eliminarea organismelor, ci mai degrabă de expunerea plămânilor la produse de curățare care provoacă un tip de daune care încurajează dezvoltarea răspunsurilor alergice.


Profesorul Rook a adăugat: “Așadar, curățenia casei este bună, iar curățenia personală este bună, dar, așa cum se explică în detaliu în lucrare, pentru a preveni răspândirea infecțiilor, aceasta trebuie să vizeze mâinile și suprafețele cel mai des implicate în transmiterea infecțiilor. Prin direcționarea practicilor de curățenie, limităm, de asemenea, expunerea directă a copiilor la agenții de curățare.

“Expunerea la mamele noastre, la membrii familiei, la mediul natural și la vaccinuri poate furniza toate inputurile microbiene de care avem nevoie. Aceste expuneri nu intră în conflict cu o igienă sau o curățenie inteligent direcționată.”

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend