D-dimerii – ce sunt?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

D-dimerul este unul dintre fragmentele proteice produse atunci când un cheag de sânge se dizolvă în organism. În mod normal, este nedetectabil sau detectabil la un nivel foarte scăzut, cu excepția cazului în care organismul formează și descompune cheaguri de sânge. Atunci, nivelul său în sânge poate crește semnificativ.

Atunci când un vas de sânge sau un țesut este rănit și începe să sângereze, organismul inițiază un proces numit hemostază pentru a crea un cheag de sânge care să limiteze și, în cele din urmă, să oprească sângerarea. Acest proces produce fire de o proteină numită fibrină, care se reticulează între ele pentru a forma o rețea de fibrină. Această plasă, împreună cu trombocitele, ajută la menținerea cheagului de sânge în formare la locul rănii până la vindecare.

Odată ce zona a avut timp să se vindece și cheagul nu mai este necesar, organismul folosește o enzimă numită plasmină pentru a sparge cheagul (trombul) în bucăți mici, astfel încât acesta să poată fi îndepărtat. Fragmentele de fibrină care se dezintegrează în cheag se numesc produse de degradare a fibrinei (FDP), care constau în bucăți de fibrină reticulată de diferite dimensiuni. Unul dintre produsele finale de degradare a fibrinei produse este D-dimerul, care poate fi măsurat într-o probă de sânge atunci când este prezent. Nivelul de D-dimer din sânge poate crește semnificativ atunci când există o formare și o descompunere semnificativă a cheagurilor de fibrină în organism.

Pentru o persoană care prezintă un risc scăzut sau intermediar de coagulare a sângelui (tromboză) și/sau embolie trombotică, punctul forte al testului D-dimer este că poate fi utilizat în cadrul unei camere de urgență a spitalului pentru a determina probabilitatea prezenței unui cheag. Un test D-dimer negativ (nivelul D-dimerului este sub un prag prestabilit) indică faptul că este foarte puțin probabil să existe un tromb. Cu toate acestea, un test D-dimer pozitiv nu poate prezice dacă este sau nu prezent un cheag. Acesta indică faptul că sunt necesare alte proceduri de diagnosticare (de exemplu, ecografie, angiografie CT).

Există mai mulți factori și condiții asociate cu formarea necorespunzătoare a cheagurilor de sânge. Una dintre cele mai frecvente este tromboza venoasă profundă (TVP), care implică formarea de cheaguri în venele profunde din organism, cel mai frecvent în partea inferioară a picioarelor. Acești cheaguri pot crește foarte mult și pot bloca fluxul sanguin în picioare, provocând umflături, durere și leziuni tisulare. Este posibil ca o bucată din cheag să se desprindă și să se deplaseze în alte părți ale corpului. Acest “embol” se poate depune în plămâni, provocând o embolie sau embolie pulmonară (EP).

În timp ce cheagurile se formează cel mai frecvent în venele picioarelor, acestea se pot forma și în alte zone. Măsurătorile D-dimerului pot fi folosite pentru a ajuta la detectarea cheagurilor în oricare dintre aceste locuri. De exemplu, cheagurile din arterele coronare sunt cauza infarctului miocardic (atac de cord). Cheagurile se pot forma pe mucoasa inimii sau pe valvele acesteia, în special atunci când inima bate neregulat (fibrilație atrială) sau când valvele sunt deteriorate. De asemenea, se pot forma cheaguri în arterele mari ca urmare a îngustării și deteriorării cauzate de ateroscleroză. Bucăți din astfel de cheaguri se pot desprinde și pot provoca un embol care blochează o arteră dintr-un alt organ, cum ar fi creierul (provocând un accident vascular cerebral) sau rinichii.

Măsurătorile de D-dimer pot fi, de asemenea, comandate, împreună cu alte teste, pentru a ajuta la diagnosticarea coagulării intravasculare diseminate (CID). CID este o afecțiune în care factorii de coagulare sunt activați și apoi consumați în tot corpul. Acest lucru creează numeroși cheaguri de sânge minuscule și, în același timp, lasă persoana afectată vulnerabilă la sângerări excesive. Este o afecțiune complexă, uneori amenințătoare de viață, care poate apărea în urma unei varietăți de situații, inclusiv a unor proceduri chirurgicale, septicemie, mușcături de șerpi veninoși, boli hepatice și după naștere. Se iau măsuri pentru a sprijini persoana afectată în timp ce afecțiunea de bază se rezolvă. Nivelul D-dimerilor va fi de obicei foarte ridicat în CID.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend