Da, aveți schema de vaccin completă chiar dacă nu ați făcut al treilea rapel


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Unii oameni s-ar putea să se întrebe deja despre efectele secundare ale celei de-a treia doze – în special cei care au fost loviți puternic de oboseală sau dureri musculare după a doua doză.

Mai multe studii clinice privind siguranța și eficacitatea rapelurilor de vaccin sunt în curs de desfășurare, dar datele limitate disponibile sugerează că efectele secundare vor fi similare cu cele ale primelor două doze.

Efecte secundare ale rapelurilor similare cu cele ale dozelor inițiale


Dr. Michael Cackovic, obstetrician la The Ohio State University Wexner Medical Center, spune că există o mare variație în ceea ce privește efectele secundare după vaccinurile COVID-19.

Un studiu din Marea Britanie a constatat că doar 22% dintre persoane au avut efecte secundare sistemice, cum ar fi oboseală, dureri de cap sau frisoane după a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

Șaizeci și opt la sută au avut doar reacții locale, cum ar fi durere sau sensibilitate la locul de injectare.

Efectele secundare după a treia doză sunt, de asemenea, susceptibile de a varia de la o persoană la alta, unele persoane având un disconfort minim.

“Cei câțiva pacienți cu care am vorbit și care au primit rapelul raportează mai puține efecte secundare decât după primele două doze”, a declarat Cackovic.

Săptămâna trecută, Pfizer și BioNTech au făcut publice rezultatele unui studiu clinic de fază 3 în cadrul căruia persoanele au primit un rapel între 4 și 8 luni de la a doua doză.

Ca și în cazul studiilor privind seria inițială de vaccinuri, cele mai frecvente efecte secundare au fost durerea la locul injecției, oboseala, durerile de cap, durerile musculare și articulare și frisoanele.

Frecvența acestor efecte secundare a fost “similară sau mai bună decât după a doua doză”, a precizat compania într-un comunicat de presă.

Rezultatele nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate.

Studiile clinice cu doze de rapel sunt în curs de desfășurare


Un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat comitetului consultativ pentru vaccinuri al CDC la 30 august că ar putea avea date suplimentare privind studiile de rapel până la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, a relatat Helen Branswell de la STAT pe Twitter.

Compania a anunțat, de asemenea, săptămâna trecută că a început să trimită date la FDA pentru cererea sa de aprobare a unei doze de rapel a vaccinului său pentru americanii cu vârsta de 16 ani și mai mult.

Acesta este intervalul de vârstă pentru care regimul cu două doze de vaccin este aprobat în totalitate.

FDA nu a precizat când va termina de analizat cererea de rapel a Pfizer.

În august, agenția a aprobat a treia doză de vaccinuri cu ARNm pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Acestea nu sunt considerate doze de rapel.

Persoanele care sunt imunocompromise pot avea nevoie de o doză suplimentară pentru a le ajuta să genereze un răspuns imunitar robust, mai apropiat de cel al persoanelor cu un sistem imunitar sănătos.

Într-un alt studiu recent de rapel, un grup de cercetători israelieni a analizat eficacitatea unei a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech la persoanele de 60 de ani sau mai în vârstă.

Israelul a început să distribuie rapeluri pentru acest grup de vârstă la sfârșitul lunii iulie, persoanele eligibile fiind eligibile dacă au fost vaccinate complet cu a doua doză cu cel puțin 5 luni înainte.

Cercetătorii au constatat că cea de-a treia doză a redus riscul de COVID-19 sever. Cu toate acestea, ei nu au publicat date privind efectele secundare după rapel.

Acest studiu nu a fost încă revizuit de colegi.

În ceea ce privește vaccinurile Moderna-NIAID și Johnson & Johnson, nu au fost publicate date privind efectele secundare în urma studiilor de rapel.

Administrația Biden a precizat că se așteaptă ca persoanele care au primit vaccinul J&J să fie sfătuite să primească o a doua doză, dar așteaptă datele din studiile clinice înainte de a stabili o dată de lansare.

Sunt necesare date privind efectele secundare rare, dar grave


Cele mai multe dintre efectele secundare produse de două doze de vaccinuri cu ARNm sau de o doză de vaccin J&J sunt ușoare până la moderate și de scurtă durată.

Dar au existat și efecte secundare mai îngrijorătoare, dar rare.

Atât vaccinul Pfizer-BioNTech, cât și cel Moderna-NIAID prezintă un risc mic de inflamație cardiacă – miocardită și pericardită. Aceasta este mai frecventă la persoanele tinere, în special la bărbați.

Majoritatea cazurilor raportate la CDC s-au vindecat cu tratament, potrivit datelor prezentate la 30 august în cadrul comitetului consultativ pentru vaccinuri al agenției.

Cu toate acestea, în ceea ce privește inflamarea inimii, “riscul ca virusul în sine să te afecteze este mult, mult mai mare decât riscul ca vaccinul să te afecteze”, a declarat Dr. Ira Taub, cardiolog pediatru la Spitalul de copii din Akron.

Două studii recente au confirmat un risc mai mare de miocardită după dobândirea coronavirusului – un studiu preprint al lui Taub și al colegilor săi și un studiu israelian de amploare publicat în New England Journal of Medicine.

În timp ce Taub spune că încă trebuie să vedem datele de siguranță din studiile de rapel ale vaccinurilor cu ARNm, el se așteaptă ca acest efect secundar să rămână rar chiar și după doza de rapel.

“Aș fi destul de surprins dacă miocardita ar deveni ceva mai mult decât un eveniment rar, chiar și cu cea de-a treia vaccinare”, a spus el.

Pe lângă efectele secundare ușoare și moderate, vaccinul J&J prezintă un mic risc de formare de cheaguri de sânge cu niveluri scăzute de trombocite. Acest efect secundar este mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.

Nu au fost disponibile date privind șansele ca această afecțiune să apară după o a doua doză de vaccin J&J.

Înainte ca FDA și CDC să aprobe rapelurile pentru persoanele din Statele Unite, agențiile vor analiza datele privind siguranța și eficacitatea acestor doze suplimentare.

De asemenea, acestea vor continua să monitorizeze vaccinurile și după ce dozele de rapel vor fi implementate.

Deși dozele de rapel nu sunt disponibile pe scară largă pentru persoanele din Statele Unite, medicii pot prescrie o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech “off-label”, deoarece vaccinul este aprobat în totalitate.

Dr. David Juurlink, cercetător în domeniul siguranței medicamentelor la ICES din Toronto, avertizează împotriva acestui lucru înainte ca datele de siguranță să fie disponibile.

“Înainte de a le administra persoanelor (deja protejate, relativ tinere) a treia doză, avem nevoie de dovezi solide că beneficiile așteptate ale acestui lucru depășesc potențialele prejudicii”, a scris el pe Twitter.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend