Înainte să trecem la articol și la justificarea titlului, îți mărturisesc că am acum un Concurs cu un premiu în valoare de 2.000 de lei (este un minunat eBook reader Kindle Oasis + un Gift Card de 100$ la Amazon, să-ți iei o mulțime de cărți digitale). Îți ia câteva secunde să te înscrii – trebuie doar să intri în comunitatea mea magică, unde te învăț gratuit să ai grijă de tine!
Nu investim mai deloc în sănătate, informare corectă, educație sanitară, prevenție. Și ajungem să investim timp, energie, bani, suferință în boală. E o realitate dură. Usturătoare. Cu toate acestea ignorăm adevărul.
Obezitate, cancere, boli de inimă, diabet. Suntem primii sau printre primii la așa ceva. Stăm dezastruos la capitolul screening, adică verificare din timp pentru anumite boli grele, cum ar fi cancerul de sân sau de col uterin. Prea puțini oameni pun cu adevărat preț pe prevenție. Puțini merg să-și facă analizele de rutină. Ajungem la anumite vârste tot mai mici cu afecțiuni pe care ba le considerăm normale (nu e normală nicio boală), ba le punem în seama altor facturi, nicidecum în vina noastră.
Sănătatea ar fi bine să devină prioritate pentru orice om. Pentru că nu cred că există cineva care să nu vrea să fie sănătos. Nu cred că e vreo plăcere să cutreieri spitalele, să iei pastile cu pumnul, să vezi cum se duc banii pe consulturi și tratamente. Nu e normal să stai în dureri, să ai psihicul la pământ, să plângi după vremurile în care erai un om perfect sănătos și te simțeai grozav.
Cum facem să reparăm lucrurile? În primul rând, cheia stă în informare. Cu cât ne informăm mai bine din surse corecte, cu atât învățăm să avem grijă de noi. Informarea la zi ne arată și că există programe de care putem beneficia (multe centre au screening gratuit pentru cancerul de sân, de exemplu). Informarea bună ne ține departe de conspirații și de materialele care promovează anumite terapii fără dovadă științifică.
Apoi, alegerea unor persoane care să ne motiveze contează enorm. Suntem influențați puternic de cei de lângă noi. Dacă avem prieteni care se verifică la timp, sunt echilibrați, fac mișcare, asta ne va motiva să ținem ritmul cu ei. Chiar dacă nu avem fizic asemenea exemple (ar fi bine totuși să ne găsim), putem apela la modele în online.
Un medic de familie empatic, cald, excelent pregătit ne va ajuta cu întrebările și consulturile de rutină. Banalele analize făcute o dată pe an pot decela anumite afecțiuni în fază timpurie.
Investiția într-un pulsoximetru și un tensiometru merită din plin. Hipertensiunea arterială e subdiagnosticată și tăcută.
Construirea unor obiceiuri alimentare sănătoase reprezintă pilon principal în prevenție, iar aici avem, slavă cerului, multiple surse bune de informare. Alegerile noastre zilnice se traduc în menținerea sau nu a masei corporale optime, menținerea sau nu joasă a riscului de boli cu caracter metabolic.
Obiceiuri negative cum ar fi consumul de tutun sau alcool au repercusiuni majore asupra sănătății. O strategie a la longue cu prudență la alcool și evitarea fumatului înseamnă ținerea jos de tot a riscului pentru majoritatea cancerelor severe.
Am dezvoltat aceste concepte într-un stil cât mai ușor de înțeles în cartea denumită sugestiv Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Îmi doresc ca Medicina povestită să ajungă în fiecare familie, pentru a avea la îndemână cele mai bune sfaturi de sănătate. Recenziile și zecile de mii de exemplare trimise stau mărturie pentru valoarea cărții.
4 comments on “Dacă nu-ți faci timp pentru sănătatea ta, vei fi nevoit să-ți faci timp pentru boala ta!”
Vitalii Balanescu
„odata” se scrie „o data” in acest context. Adica corect este: „Mai citeste o data”!
Vasi Rădulescu
Evident. De ce credeți că nu aș ști cum să scriu?
otilia
„Și ajungem să investim timp, energie, bani, suferință în boală.” – da, investim si in …. altul e de vina; doctorul X, asistenta Y, contabilul Z si tot asa, altcineva e de vina, nicidecum noi, insine, ca indivizi dotati cu …. dreptul de a gindi, dar cu lipsa … gindirii (expresia nu-mi apartine).
Nicodata „EU sint de vina”, ci intotdeauna „ALA e vinovatul”.
Da, aceasta realitate, a neasumarii propriilor decizii, a propriilor vieti ajunge sa afecteze negativ pe cei din jurul nostru (sau, mai bine zis, din jurul lor, al celor neasumati).
Nu ne vaccninam, ca nu stim cum functioneaza vaccinul in corpul nostru (eu, personal, am si booster-ul), dar facem coada la farmacii (nenorocitele de industrii farma care ne baga pe git medicamente sa se imbogateasca ele) pentru vitamina D+C, nu de alta, dar …. asa am auzit, ca alunga virusul. Deci, stim cum functioneaza in corpul nostru acest melanj de vitamine.
Rferitor la educatia in alimentatie: pai industia alimentara e de vina, ea ne tine cu forta si ne indeasa pe git alimentele …. naspa, nu noi, noi n-avem nici o vina.
Pe de alta parte, noi sintem niste oameni liberi, nu vrem sefi, nu vrem stapini, nu vrem sa ne spuna nimeni ce avem de facut, vrem sa fim sefii lu’ peste! Dar sintem supusii propriilor noastre pofte, mofturi, chipurile mincatului pe fond emotional! Deci, iata ce de sefi avem, carora ne supunem fara tagada! Iarasi avem dreptul de a gindi, dar ne lipseste gindirea!
Bravo, dr. Vasi! Felicitari pentru articolele pe care le publici GRATIS, ca deh, iarasi vrem totul bine facut de la altii, insa MOKKA fara TVA.
Ela
De acord cu tot, desi cred ca despre adictii se scrie prea putin.. Conteaza enorm „tribul” din care faci parte, si nici cititul, nici modelele online nu sunt de ajung. Americanii au intalnirile de anonimi, in Romania nu prea exista grupuri de suport mental pentru adicts.