Datele arată un declin al sănătății mentale și fizice în rândul studenților la un an de COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În urma unei cercetări asupra studenților de la facultate de dinainte de COVID-19 și a unui sondaj efectuat în anul I al pandemiei, o echipă internațională de oameni de știință nu a detectat nicio îmbunătățire a bunăstării mentale a studenților, nici măcar după introducerea vaccinurilor și atenuarea metodelor de distanțare socială, și cu atât mai puțin o revenire în campusuri în multe cazuri.

De fapt, cercetătorii din primăvara anului 2021 au constatat scăderi accentuate atât în ceea ce privește sănătatea fizică, cât și cea emoțională -; studenții au susținut o scădere de 35% a numărului de pași zilnici și o creștere de 36% a numărului celor care prezentau risc de depresie clinică, adică aproximativ jumătate din totalul studenților chestionați.

Oamenii de știință, inclusiv câte unul de la Universitatea din Pittsburgh și de la Universitatea Carnegie Mellon, precum și de la Universitatea California San Diego și de la Universitatea din Göteborg, Suedia, au combinat datele biometrice și de sondaj de la mai multe grupuri de studenți (în total 1.179) din primăvara anului 2019 până în primăvara anului 2021 într-un studiu publicat online la 2 decembrie în Scientific Reports.

Am fost surprinși când datele ne-au arătat că unele dintre perturbările inițiale ale stilului de viață și ale sănătății mintale care au avut loc în primăvara anului 2020 au persistat în primăvara anului 2021, în timp ce restricțiile erau ridicate.”

Osea Giuntella, expert în economia muncii și a sănătății și profesor asistent la Departamentul de Economie, Kenneth P. Dietrich School of Arts & Sciences

Cercetătorii, într-o lucrare publicată la începutul acestui an în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), au folosit date anterioare debutului internațional al pandemiei din primăvara anului 2020 pentru a documenta perturbări considerabile în ceea ce privește somnul, activitatea fizică, interacțiunile sociale și chiar timpul petrecut pe ecran în rândul studenților universitari. Lucrarea din Scientific Reports examinează o continuare a “perturbărilor stilului de viață și a sănătății mintale la un an” în aceste vremuri de COVID. În timp ce noul studiu contribuie la un accent mai mare asupra formării obiceiurilor și adaptării la schimbările de mediu, acesta oferă o privire distilată de date asupra modului în care acest subgrup a suferit modificări ale bunăstării fizice și mentale, ceea ce ar putea influența politicile și protocoalele pe termen scurt și lung.

“Aceste efecte de lungă durată ale pandemiei sunt îngrijorătoare. Deoarece stilul de viață și sănătatea mintală nu și-au revenit atunci când pandemia a început să se atenueze, va fi important să se dezvolte intervenții pentru a reduce obiceiurile sedentare și pentru a îmbunătăți starea de bine”, a declarat Silvia Saccardo, profesor asistent în cadrul departamentului de Științe sociale și decizionale din cadrul Colegiului Dietrich de Științe Umaniste și Sociale de la Universitatea Carnegie Mellon.

Studiul a implicat cinci cohorte de studenți de la Universitatea din Pittsburgh, între primăvara anului 2019 și primăvara anului 2021: vârsta medie 19 ani, cu 95% dintre respondenți sub vârsta de 23 de ani. Datele au fost colectate prin intermediul unor dispozitive portabile pe care studenții le-au folosit timp de un semestru. Primele două “valuri” au venit în semestrele de primăvară și de toamnă din 2019, înainte ca COVID-19 să se desfășoare. Cohorta din primăvara anului 2020 a început în februarie 2020, cu doar o lună înainte ca pandemia să-i trimită pe americani acasă la muncă sau la studii, și a continuat până în aprilie 2020 -; unii persistând până în iulie 2020. Ultimele două cohorte au fost semestrul de toamnă septembrie-noiembrie 2020 și semestrul de primăvară februarie-mai 2021. Aprilie 2021 a marcat începutul când vaccinările COVID-19 au fost disponibile în Pennsylvania, iar până la sfârșitul lunii mai 95% dintre studenții chestionați au primit cel puțin o primă doză și 85% au primit ambele doze.

Activitatea lor fizică a crescut și a scăzut, de la 4.600 de pași pe zi din martie-aprilie 2020 la 6.300 în mai-iulie 2020, la 6.900 în septembrie-noiembrie 2020… apoi a scăzut din nou în primăvara trecută, februarie-mai 2021, la 6.400. Cu toate și cu toate acestea, nu revenise la nivelurile de dinainte de pandemie, de 9.800 de pași pe zi. Același lucru s-a întâmplat și cu timpul lor activ sau non-sedentar în fiecare zi, variind de la 4,3 ore înainte de pandemie la 2,9 ore la începutul pandemiei și la aproximativ 3,6 ore atât în acest ultim semestru de toamnă (2020), cât și în cel de primăvară (2021).

Timpul petrecut în fața ecranului a rămas “semnificativ” mai mare decât nivelurile de dinainte de pandemie, au scris cercetătorii, deși timpul petrecut în interacțiuni sociale s-a dublat destul de mult până la nivelurile normale în acest prim an, de la 40 de minute la 1,5 ore.

Utilizând scala Center for Epidemiological Depression, principala măsură pentru sănătatea mintală, cercetătorii au constatat creșteri mari ale simptomelor de depresie din primăvara anului 2020 până în primăvara anului 2021. În timp ce scorurile studenților au crescut cu 50% la începutul pandemiei în 2020, acestea erau încă în general cu 24% mai mari decât nivelurile de dinaintea pandemiei atunci când au fost înregistrate în primăvara anului 2021.

În cele din urmă, cercetătorii au estimat că 42-56% dintre participanții lor până în primăvara anului 2021 prezentau un risc de depresie clinică.

“Rezultatele noastre arată cum este crucial ca universitățile să ia măsuri de precauție și să găsească modalități de îmbunătățire a bunăstării mentale și fizice“, au declarat Giuntella și Saccardo.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend