Trezit la 5. Spălat pe față + dinți. Intrat în echipamentul de alergat. Pornit monitorizarea pe ceas. Afară. Un minut până la parc. Pustiu.
Mi-am făcut un obicei din a alerga zilnic minimum 7.5 kilometri, începând cu ora cinci dimineața. Orașul e aproape pustiu. În parc nu e nimeni. Respir adânc și încerc să mențin un ritm bun. Observ că nu prea mai pot să scot mai puțin de 7 minute pe kilometru – din cauza căldurii. Dar e-n regulă. Îmi continui traseul și dau ture de parc. Miroase a tei pretutindeni.
Alergarea matinală mă ajută să mă revigorez, să fiu în formă bună, să-mi pun ordine în gânduri. Mi-am setat pragul de 7.5 kilometri nu pentru că ar avea vreo semnificație specială (sau medicală), ci pentru că e bine să știu că am o țintă pe care, oricât de greu mi-ar fi, trebuie să o ating. Acest exercițiu poate fi aplicat în multe alte capitole ale vieții.
Alergarea, la masa mea corporală, la articulațiile bune pe care le am, la toate antrenamentele din trecut, e sănătate curată. Am acum 72 de kilograme la 1.80 metri. Dacă eram obez, nici vorbă să alerg, pentru că aș fi distrus cartilagiile în timp (nu mai zic de inima care oricum în obezitate lucrează cu dificultate).
Alergarea mă educă, mă responsabilizează. Ajung acasă pe la 6, arunc hainele de pe mine, 15 minute mă răcesc, apoi fac un duș și meditez (nimic sofisticat, voi face alt material despre asta) 15 minute. Micul dejun înseamnă o cafea bună, ouă ochiuri sau omletă cu legume trase la tigaie, un smoothie verde (un pahar de 250 ml). La micul dejun mai alternez fructe sau cereale. Pe la 7 sunt gata de treabă, spălat, liniștit, în formă bună.
V.
One comment on “De ce alerg minimum 7.5 km în fiecare zi”
constantin rusu
Motto: „De ce sa fugiti, fratioare, le-as fi spus. Incet nu puteti sa mergeti?” Marin Preda – „Morometii”
Cu toata admiratia pe care o port celor in continua alergare (la propriu) dupa idealul sanatatii perfecte, trebuie sa spun ca efortul fizic consumat lacom, pana la epuizare, nu mi se pare cu nimic deosebit de „performanta” unui gurmand care infuleca o oala de ciorba cu polonicul. La urma urmei raul pe care trebuie sa-l combatem e sedentarismul. Iar acest lucru se poate face cu calm, printr-o plimbare (e drept, ceva mai vioaie), timp de o ora, in fiecare zi. Or astazi am ajuns sa abuzam de un reflex pe care natura ni l-a pus in ranita pentru situatii-limita, de fuga sau lupta. Niciun alt animal nu fuge de placere. Toate o fac (atunci cand sunt in mediul lor natural) fie din nevoia de hrana, fie pentru a se apara (nu punem aici la socoteala fuga din jocul copiilor, care nu e decat un mod de deversare a excesului de energie). Doar omul alearga gratuit. Probabil ca virtutra crestineasca a „dreptei socotinte” rezuma cel mai bine calea de urmat. O cale de mijloc, in care ne-am scula de la masa inainte de-a ne simti satui si ne-am folosi aparatul locomotor cu moderatie.