De ce apar anevrismele cerebrale?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauze


Cauzele anevrismului cerebral sunt necunoscute, dar o serie de factori pot crește riscul.


O serie de factori pot contribui la slăbiciunea peretelui unei artere și pot crește riscul de anevrism cerebral sau de ruptură de anevrism. Anevrismele cerebrale sunt mai frecvente la adulți decât la copii și mai frecvente la femei decât la bărbați.

Unii dintre acești factori de risc se dezvoltă în timp; alții sunt prezenți la naștere.

Factori de risc care se dezvoltă în timp:

 • Vârsta înaintată
 • Fumatul
 • Tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială)
 • Abuzul de droguri, în special consumul de cocaină
 • Consumul excesiv de alcool


Unele tipuri de anevrisme pot apărea după un traumatism cranian (anevrism disecant) sau în urma anumitor infecții ale sângelui (anevrism micotic).

Factori de risc prezenți la naștere


Anumite afecțiuni care datează de la naștere pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta un anevrism cerebral.

 • Tulburări ereditare ale țesutului conjunctiv, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos, care slăbesc vasele de sânge
 • Boala polichistică a rinichilor, o tulburare ereditară care are ca rezultat saci plini de lichid în rinichi și care, de obicei, crește tensiunea arterială
 • Aorta anormal de îngustă (coarctație de aortă), vasul de sânge mare care transportă sângele bogat în oxigen de la inimă către organism
 • Malformație arteriovenoasă cerebrală (MAV cerebrală), o conexiune anormală între arterele și venele din creier care întrerupe fluxul normal de sânge între ele
 • Antecedente familiale de anevrism cerebral, în special o rudă de gradul întâi, cum ar fi un părinte, un frate, o soră sau un copil


Complicații


Atunci când un anevrism cerebral se rupe, sângerarea durează de obicei doar câteva secunde. Sângele poate provoca daune directe celulelor din jur, iar sângerarea poate afecta sau ucide alte celule. De asemenea, crește presiunea în interiorul craniului.

Dacă presiunea devine prea ridicată, alimentarea cu sânge și oxigen a creierului poate fi întreruptă până la punctul în care poate apărea pierderea cunoștinței sau chiar moartea.

Complicațiile care pot apărea după ruptura unui anevrism includ:

 • Sângerare din nou. Un anevrism care s-a rupt sau s-a scurs prezintă riscul de a sângera din nou. Sângerarea din nou poate provoca deteriorarea în continuare a celulelor cerebrale.
 • Vasospasm. După ce un anevrism cerebral se rupe, vasele de sânge din creier se pot îngusta neregulat (vasospasm). Această afecțiune poate limita fluxul de sânge către celulele creierului (accident vascular cerebral ischemic) și poate provoca deteriorarea și pierderea suplimentară a celulelor.
 • Hidrocefalie. Atunci când o ruptură de anevrism are ca rezultat o hemoragie în spațiul dintre creier și țesutul înconjurător (hemoragie subarahnoidiană) – cel mai adesea este cazul – sângele poate bloca circulația lichidului care înconjoară creierul și măduva spinării (lichid cefalorahidian). Această afecțiune poate duce la un exces de lichid cefalorahidian care crește presiunea asupra creierului și poate afecta țesuturile (hidrocefalie).
 • Hiponatremia. Hemoragia subarahnoidă cauzată de o ruptură de anevrism cerebral poate perturba echilibrul de sodiu din sânge. Acest lucru poate apărea din cauza unei leziuni la nivelul hipotalamusului, o zonă situată în apropierea bazei creierului.

O scădere a nivelului de sodiu din sânge (hiponatremie) poate duce la umflarea celulelor cerebrale și la leziuni permanente.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend