De ce apar crampele menstruale?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Crampele menstruale (dismenoree) sunt dureri pulsatile sau crampe în partea inferioară a abdomenului. Multe femei au crampe menstruale chiar înainte și în timpul perioadelor menstruale.

Pentru unele femei, disconfortul este pur și simplu enervant. Pentru altele, crampele menstruale pot fi suficient de severe încât să interfereze cu activitățile zilnice timp de câteva zile în fiecare lună.

Afecțiuni precum endometrioza sau fibroamele uterine pot provoca crampe menstruale. Tratarea cauzei este esențială pentru a reduce durerea. Crampele menstruale care nu sunt cauzate de o altă afecțiune tind să se atenueze odată cu vârsta și adesea se ameliorează după naștere.

Simptomele crampelor menstruale includ:

 • Durere pulsatilă sau crampe în partea inferioară a abdomenului, care poate fi intensă
 • Durere care începe cu 1 până la 3 zile înainte de menstruație, atinge un maxim la 24 de ore după debutul menstruației și dispare în 2 până la 3 zile
 • Durere surdă, continuă
 • Durere care iradiază în partea inferioară a spatelui și în coapse

Unele femei au, de asemenea:

 • Greață
 • Scaune moi
 • Dureri de cap
 • Amețeli

În timpul perioadei menstruale, uterul se contractă pentru a ajuta la expulzarea mucoasei. Substanțele asemănătoare hormonilor (prostaglandine) implicate în durere și inflamație declanșează contracțiile musculare uterine. Nivelurile mai ridicate de prostaglandine sunt asociate cu crampe menstruale mai severe.

Crampele menstruale pot fi cauzate de:

 • Endometrioza. Țesutul care vă căptușește uterul se implantează în afara uterului, cel mai frecvent pe trompele uterine, ovare sau pe țesutul care vă căptușește pelvisul.
 • Fibroame uterine. Aceste excrescențe necanceroase din peretele uterului pot provoca dureri.
 • Adenomioza. Țesutul care vă căptușește uterul începe să crească în pereții musculoși ai uterului.
 • Boala inflamatorie pelvină. Această infecție a organelor de reproducere feminine este cauzată, de obicei, de bacterii cu transmitere sexuală.
 • Stenoza cervicală. La unele femei, deschiderea colului uterin este suficient de mică pentru a împiedica fluxul menstrual, provocând o creștere dureroasă a presiunii în interiorul uterului.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend