De ce apare amnezia?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Funcționarea normală a memoriei implică mai multe părți ale creierului. Orice boală sau leziune care afectează creierul poate interfera cu memoria.

Amnezia poate rezulta din afectarea structurilor cerebrale care formează sistemul limbic, care controlează emoțiile și amintirile. Aceste structuri includ talamusul, care se află adânc în centrul creierului, și formațiunile hipocampice, care sunt situate în lobii temporali ai creierului.

Amnezia cauzată de traumatisme sau leziuni cerebrale este cunoscută sub numele de amnezie neurologică. Cauzele posibile ale amneziei neurologice includ:

 • Accident vascular cerebral
 • Inflamație cerebrală (encefalită) ca urmare a unei infecții cu un virus, cum ar fi virusul herpes simplex, ca reacție autoimună la un cancer în altă parte a corpului (encefalită paraneoplazică) sau ca reacție autoimună în absența cancerului
 • Lipsa unui nivel adecvat de oxigen în creier, de exemplu, în urma unui atac de cord, a unei dificultăți respiratorii sau a unei intoxicații cu monoxid de carbon
 • Abuzul de alcool pe termen lung care duce la deficit de tiamină (vitamina B-1) (sindromul Wernicke-Korsakoff)
 • Tumori în zonele din creier care controlează memoria
 • Boli degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și alte forme de demență
 • Crize convulsive
 • Anumite medicamente, cum ar fi benzodiazepinele sau alte medicamente care acționează ca sedative


Traumatismele craniene care provoacă o comoție cerebrală, fie că este vorba de un accident de mașină sau de sport, pot duce la confuzie și la probleme de memorare a informațiilor noi. Acest lucru este deosebit de frecvent în primele etape de recuperare. Traumatismele craniene ușoare nu cauzează, de obicei, amnezie de durată, dar traumatismele craniene mai grave pot provoca amnezie permanentă.

Un alt tip rar de amnezie, numită amnezie disociativă (psihogenică), provine din șocuri sau traume emoționale. În această tulburare, o persoană poate pierde amintiri personale și informații autobiografice, dar de obicei doar pentru scurt timp.

Factori de risc


Șansa de a dezvolta amnezie ar putea crește dacă ați experimentat:

 • Intervenție chirurgicală pe creier, traumatisme sau leziuni craniene
 • Accident vascular cerebral
 • Abuz de alcool
 • Crize convulsive

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend