De ce apare blocajul ductelor lacrimale?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cum funcționează sistemul de drenaj lacrimal


Glandele lacrimale produc cea mai mare parte a lacrimilor . Aceste glande sunt situate în interiorul pleoapelor superioare, deasupra fiecărui ochi. În mod normal, lacrimile curg din glandele lacrimale pe suprafața ochiului . Lacrimile se drenează în deschideri (puncta) de pe colțurile interioare ale pleoapelor superioare și inferioare.

Punctele duc la mici canale (canaliculi) care deplasează lacrimile către un sac către un rezervor de pe partea laterală a nasului (sac lacrimal). De acolo, lacrimile se deplasează pe un canal (canalul nazolacrimal) și se scurg în nas. Odată ajunse în nas, lacrimile sunt reabsorbite.

Un blocaj poate apărea în orice punct al sistemului de drenaj al lacrimilor, de la puncta până la nas. Atunci când se întâmplă acest lucru, lacrimile nu se drenează corespunzător, ceea ce vă dă ochii apoși și vă crește riscul de infecții și inflamații oculare.

Factori de risc


Anumiți factori vă cresc riscul de a dezvolta un canal lacrimal blocat:

  • Vârsta. Adulții mai în vârstă prezintă un risc crescut de a dezvolta canale lacrimale blocate din cauza schimbărilor legate de vârstă.
  • Inflamația cronică a ochilor. Dacă ochii sunt în mod continuu iritați, roșii și inflamați (conjunctivită), aveți un risc mai mare de a dezvolta o conductă lacrimală blocată.
  • Intervenții chirurgicale anterioare. O intervenție chirurgicală anterioară la ochi, pleoape, nas sau sinusuri poate să fi cauzat unele cicatrizări ale sistemului de canale, putând avea ca rezultat o conductă lacrimală blocată mai târziu.
  • Glaucom. Medicamentele împotriva glaucomului sunt adesea folosite local pe ochi. Dacă ați folosit acestea sau alte medicamente topice pentru ochi, aveți un risc mai mare de a dezvolta un canal lacrimal blocat.
  • Tratamentul anterior pentru cancer. Dacă ați făcut radioterapie sau chimioterapie pentru a trata cancerul, în special dacă radiațiile au fost concentrate pe față sau pe cap, aveți un risc mai mare de a dezvolta un canal lacrimal blocat.


Complicații


Deoarece lacrimile tale nu se drenează așa cum ar trebui, lacrimile care rămân în sistemul de drenaj devin stagnante. Acest lucru favorizează dezvoltarea bacteriilor, virușilor și ciupercilor, ceea ce poate duce la infecții oculare recurente și inflamații.

Orice parte a sistemului de drenaj al lacrimilor, inclusiv membrana transparentă de pe suprafața ochiului (conjunctiva), se poate infecta sau inflama din cauza unui canal lacrimal blocat.

Prevenție


Pentru a vă reduce riscul de a dezvolta un canal lacrimal blocat mai târziu în viață, obțineți un tratament prompt al inflamațiilor sau infecțiilor oculare. Urmați aceste sfaturi pentru a evita infecțiile oculare în primul rând:

  • Spălați-vă bine și des pe mâini.
  • Încercați să nu vă frecați ochii.
  • Înlocuiți-vă eyelinerul și rimelul în mod regulat. Nu împărțiți niciodată aceste produse cosmetice cu alte persoane.
  • Dacă purtați lentile de contact, păstrați-le curate în conformitate cu recomandările furnizate de producător și de specialistul oftalmolog.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend