De ce apare candidoza bucală?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauze


În mod normal, sistemul imunitar acționează pentru a respinge organismele invadatoare dăunătoare, cum ar fi virusurile, bacteriile și ciupercile, menținând în același timp un echilibru între microbii “buni” și “răi” care locuiesc în mod normal în corp. Dar, uneori, aceste mecanisme de protecție eșuează, crescând numărul de ciuperci candida și permițând instalarea unei infecții bucale cu afte.

Cel mai frecvent tip de ciupercă candida este Candida albicans. Mai mulți factori, cum ar fi un sistem imunitar slăbit, vă pot crește riscul de aftoasă bucală.

Factori de risc


Este posibil să aveți un risc crescut de infecție cu aftoasă bucală dacă se aplică oricare dintre aceste aspecte:

 • Imunitate slăbită. Afta orală este mai probabil să apară la sugari și la adulții mai în vârstă din cauza imunității reduse. Unele afecțiuni și tratamente medicale vă pot suprima sistemul imunitar, cum ar fi cancerul și tratamentele acestuia, transplantul de organe și medicamentele necesare care suprimă sistemul imunitar și HIV/SIDA.
 • Diabetul. Dacă aveți diabet netratat sau dacă boala nu este bine controlată, saliva dvs. poate conține cantități mari de zahăr, ceea ce favorizează dezvoltarea candida.
 • Infecții vaginale cu drojdie. Infecțiile vaginale cu drojdie sunt cauzate de aceeași ciupercă care provoacă aftele orale. Puteți transmite infecția copilului.
 • Medicamente. Medicamentele precum prednisonul, corticosteroizii inhalatori sau antibioticele care perturbă echilibrul natural al microorganismelor din corp pot crește riscul de candidoză orală.
 • Alte afecțiuni orale. Purtarea de proteze dentare, în special a celor superioare, sau afecțiunile care provoacă uscăciunea gurii pot crește riscul de afte orale.

Complicații

Candidoza orală este rareori o problemă pentru copiii și adulții sănătoși.

În cazul persoanelor cu imunitatea scăzută, cum ar fi în urma unui tratament împotriva cancerului sau a HIV/SIDA, aftele bucale pot fi mai grave. Candidoza orală netratată poate duce la infecții sistemice cu candida mai grave. Dacă aveți un sistem imunitar slăbit, candidoza se poate răspândi în esofag sau în alte părți ale corpului.

Prevenție


Aceste măsuri pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta infecții candida:

 • Clătiți-vă gura. Dacă trebuie să folosiți un inhalator cu corticosteroizi, asigurați-vă că vă clătiți gura cu apă sau că vă spălați pe dinți după ce ați luat medicamentul.
 • Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosiți ața dentară zilnic sau ori de câte ori vă recomandă medicul dentist.
 • Verificați proteza dentară. Scoateți-vă proteza dentară noaptea. Asigurați-vă că proteza dentară se potrivește corect și nu provoacă iritații. Curățați-vă proteza dentară zilnic. Adresați-vă medicului dentist pentru a afla care este cel mai bun mod de a curăța tipul de proteză dentară.
 • Mergeți regulat la dentist, mai ales dacă aveți diabet sau purtați proteze dentare. Întrebați-vă dentistul cât de des trebuie să vă consulte.
 • Aveți grijă la ceea ce mâncați. Încercați să limitați cantitatea de alimente care conțin zahăr pe care le consumați. Acestea pot încuraja dezvoltarea candida.
 • Mențineți un bun control al glicemiei dacă aveți diabet. O glicemie bine controlată poate reduce cantitatea de zahăr din salivă, descurajând creșterea candida.
 • Tratați o infecție vaginală cu drojdie cât mai curând posibil.
 • Tratați gura uscată. Întrebați-vă medicul despre modalitățile de a evita sau de a vă trata gura uscată.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend