De ce ar trebui să consumi ananas

În categoria fructelor care-mi plac mult și pe care le consum aproape zilnic intră ananasul, la loc de cinste cu fructele de pădure, pepenele galben, kiwi și rodiile.

Fructe sănătoase: ananasul

La 100 de grame de ananas avem doar 50 de kilocalorii, așadar chiar și 300 – 500 de grame din fructul aromat pot fi introduse lejer în dieta zilnică, pe post de desert. Desertul meu înseamnă un bol mic cu fructe (din cele amintite) + câteva pătrate de ciocolată neagră cu minimum 80% cacao. Am spus adio zahăr de mai bine de doi ani, ceea ce recomand oricui!

Ananasul este bogat în fibre, magneziu, sodiu, potasiu, calciu, vitamina C. Nu conține colesterol.

Știai că ananasul conține o substanță numită bromelaină (de fapt un grup de enzime), cu proprietăți antiinflamatoare, dar și ajutătoare în digestie? Bromelaina chiar e utilizată în creme antiinflamatoare și pentru tratamentul arsurilor. Ea are efecte pozitive în dureri și umflături la nivelul nasului și sinusurilor (cămăruțele din oasele feței), în dureri osteoarticulare, în refacerea după intervenții chirurgicale.

Bromelaina din ananas are efect proteolitic (rupe proteinele). Cum digestia proteinelor e deja un proces laborios, aceasta enzimă poate da un ajutor.

De ce unele persoane se plâng de faptul că ananasul le irită mucoasa bucală?

Ei bine, combinația de bromelaină + aciditatea ananasului (pH 3.2 – 4.1) poate într-adevăr să irite ușor limba și mucoasa cavității orale. Efectul e însă temporar și inofensiv la majoritatea oamenilor. Poți scăpa de acest efect? Sigur. Procesarea termică a ananasului va inactiva bromelaina (unii chiar gătesc ananasul pe grătar, am încercat asta într-o vacanță și a fost delicios; idem în conserve, unde pregătirea termică inactivează enzima). Recomand însă pe cât posibil consumul proaspăt.

Ananasul poate fi utilizat pe post de dulce la cei care țin diete pentru slăbit. Nivelul său caloric permite consumul lejer a 1-2 porții de fruct. Apropo de diete, mai jos găsești cărțile mele la reducere 50%.

Mă poți susține cumpărând un pachet cu cărțile mele Apreciezi munca mea?

Fără reclame agasante în site. E o promisiune.

Site-ul nu conține reclame și nicio formă de venit în afară de cărțile mele (16 pentru oamenii mari și 20 pentru copii). Petrec mult timp pentru a face educație pentru sănătate, a scrie articole aici sau postări pe Facebook. Dacă vrei să mă susții, poți lua cărțile mele. În esență te vei ajuta enorm pe tine.

 

Îți propun câteva pachete. Cel cu 16 cărți conține întreaga colecție. La oricare ai și transport gratuit.

-43%

Pachet Vasi Rădulescu, 5 cărți

169,50lei
-42%

Pachet Vasi Rădulescu, 9 cărți

309,50lei
-46%

Pachet Colecție Vasi Rădulescu, 16 cărți

499,50lei

2 pachete pentru copii!

-42%

Pachet Cărțile Copilului Sănătos, 20 cărți + CADOU

599,50lei
-24%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
49,50lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare