De ce arătăm cu degetul?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Gestul de a arăta cu degetul provine din faptul că încercăm să atingem ceva.

Încercați să arătați cu degetul spre ceva din depărtare. Vă puteți imagina că faceți o săgeată care pleacă de la capătul degetului și ajunge la obiect. Dar ceea ce se întâmplă de fapt este că încerci să ajungi și să atingi obiectul, oricât de departe ar fi acesta.

Acesta este ceea ce au descoperit Cathal O’Madagain și colegii săi de la Centre Nationale de la Recherche Scientifique din Paris în urma unei serii de experimente.

Bebelușii din toate culturile din întreaga lume învață să arate cu degetul începând cu vârsta de 9-12 luni, iar acesta pare a fi un gest exclusiv uman. “[Maimuțele adulte] înțeleg foarte greu să arate cu degetul în mod informativ [arătând cu degetul pentru a arăta cuiva un obiect], iar acest lucru este remarcabil, deoarece maimuțele adulte sunt mult mai inteligente decât bebelușii de 9 luni”, spune O’Madagain.

Echipa a descoperit că nu numai că învățăm cum să arătăm cu degetul de la o vârstă foarte fragedă, dar continuăm să arătăm în același mod până la vârsta adultă. Într-o serie de experimente în care li s-a cerut copiilor și adulților să arate cu degetul diverse obiecte, au descoperit că gestul este strâns legat de încercarea noastră de a atinge obiectul respectiv.

Acest lucru a fost deosebit de evident atunci când se încerca să arătăm ceva “după colț”. O’Madagain descrie acest lucru ca și cum ai avea o sticlă de vin așezată în fața ta, cu eticheta orientată spre stânga. Dacă trebuie să arătați eticheta cu mâna dreaptă, s-ar putea să vă rotiți încheietura mâinii până când buricul degetului este orientat spre etichetă – ca și cum ați fi pe punctul de a o atinge.

În ciuda stângăciei gestului, acesta este modul în care ne place să arătăm cu degetul spre lucruri. Un sugar aproape că a căzut din scaunul înalt în încercarea de a arăta cu degetul în acest fel!

Așadar, de unde vine gestul de a arăta cu degetul?

Sugarii își explorează mediul înconjurător atingând obiectele la care acordă atenție vizuală. Oricine a petrecut timp cu un bebeluș știe că acesta va încerca să atingă tot ce poate!

Părinții se uită apoi la ceea ce atinge copilul și astfel copilul își dă seama că poate atrage atenția părinților atingând obiectele.

Apoi, începe să extindă acest lucru la obiecte mai îndepărtate – făcând ca și cum ar vrea să atingă obiectul. Părinții se uită apoi la obiectul din depărtare. Și astfel se naște gestul de a arăta cu degetul.

“Acest lucru ne spune ceva despre dezvoltarea gestului de a arăta cu degetul în timpul vieții noastre, dar sugerează și o poveste despre evoluția acestui gest și a coordonării umane, de care oamenii, ca specie, par să profite cu adevărat”, spune O’Madagain.

Deci, ce urmează în această linie de cercetare?

“Suntem foarte interesați să vedem dacă cimpanzeii coordonează explorarea vizuală și cea bazată pe atingere în același mod în care o fac copiii. Și ne așteptăm să nu o facă, iar acest lucru ar putea explica într-o oarecare măsură de ce cimpanzeii și maimuțele înțeleg atât de greu gesturile de indicare, care sunt atât de naturale pentru oameni”.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend