De ce este importantă vitamina C topică pentru sănătatea pielii?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Vitamina C topică este un ingredient preferat de dermatologi, susținut științific, care poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii timpurii a pielii, la prevenirea daunelor provocate de soare și la îmbunătățirea aspectului ridurilor, al petelor întunecate și al acneei. Vitamina C este un antioxidant, ceea ce înseamnă că luptă împotriva radicalilor liberi dăunători (toxine) care intră în contact cu pielea dumneavoastră din surse externe, cum ar fi poluarea aerului, sau din interiorul organismului ca urmare a proceselor normale, cum ar fi metabolismul. Radicalii liberi pot afecta pielea, iar aplicarea topică a vitaminei C poate combate radicalii liberi și poate îmbunătăți aspectul general al pielii.

Beneficiile pentru piele ale vitaminei C


Câteva studii clinice au demonstrat că vitamina C poate îmbunătăți ridurile. Un studiu a arătat că utilizarea zilnică a unei formule de vitamina C timp de cel puțin trei luni a îmbunătățit aspectul ridurilor fine și grosiere ale feței și gâtului, precum și textura și aspectul general al pielii.

De asemenea, vitamina C poate contribui la protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete dăunătoare atunci când este utilizată în combinație cu o cremă de protecție solară cu spectru larg. Studiile clinice au arătat că combinarea vitaminei C cu alte ingrediente topice, și anume acidul ferulic și vitamina E, poate diminua roșeața și poate ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor pe termen lung cauzate de razele solare dăunătoare.

Mai mult, vitamina C poate reduce apariția petelor întunecate prin blocarea producției de pigment din pielea noastră. În cadrul studiilor clinice, majoritatea participanților care au aplicat vitamina C topică au avut o ameliorare a petelor închise la culoare, cu foarte puține iritații sau efecte secundare, însă sunt necesare mai multe studii pentru a confirma efectele de iluminare ale vitaminei C.

În plus, vitamina C topică poate ajuta în cazul acneei prin proprietățile sale antiinflamatorii care ajută la controlul producției de sebum (ulei) în interiorul pielii. În studiile clinice, aplicarea de două ori pe zi a vitaminei C a redus leziunile acneice în comparație cu placebo. Deși nu au fost raportate efecte secundare grave în cazul utilizării vitaminei C în niciunul dintre aceste studii, este important de reținut că există doar câteva studii clinice care au studiat efectele pentru vitamina C și că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma concluziile prezentate aici.

Unde găsiți vitamina C topică și ce trebuie să căutați pe etichetă


Vitamina C poate fi găsită în seruri sau în alte produse de îngrijire a pielii. Diferitele formulări ale vitaminei C pot modifica puterea și efectele acesteia în piele. Luați în considerare achiziționarea de produse cu vitamina C de la cabinetul dermatologului dumneavoastră sau de la un comerciant online verificat, cu o formulă clinică ce conține o formă activă de vitamina C (de exemplu, acid L-ascorbic), are o concentrație de 10% până la 20% și un pH mai mic de 3,5, deoarece această combinație a fost studiată în cadrul unor studii clinice. Aceste informații pot fi obținute de pe site-ul web al producătorului, la secțiunea ingrediente.

Cine nu ar trebui să folosească produse cu vitamina C?


Vitamina C a fost studiată doar la adulți și nu este recomandată copiilor. Citiți întotdeauna lista de ingrediente înainte de a cumpăra un produs cu vitamina C. Dacă aveți sensibilitate sau o alergie cunoscută la oricare dintre ingrediente, luați în considerare un test patch sau consultați-vă medicul înainte de utilizare. Dacă aveți pielea predispusă la acnee sau grasă, luați în considerare utilizarea unei formule care combate, de asemenea, uleiurile sau care conține ingrediente precum acidul salicilic, care luptă împotriva erupțiilor cutanate.

Cum se utilizează vitamina C topică


În timpul rutinei de îngrijire a pielii de dimineață:

  • folosiți un produs de curățare delicat
  • aplicați câteva picături dintr-un serum cu vitamina C pe față și pe gât
  • aplicați o cremă hidratantă și o cremă de protecție solară.


Este posibil să simțiți o ușoară senzație de furnicături odată cu utilizarea vitaminei C. Puteți alege să începeți să o aplicați o dată la două zile, iar dacă este tolerată, o puteți aplica zilnic. Poate fi nevoie de până la trei luni de utilizare constantă pentru a observa o îmbunătățire vizibilă. Dacă resimțiți un disconfort sau o iritație substanțială, vă rugăm să întrerupeți utilizarea vitaminei C și să vă adresați medicului dumneavoastră.

Vitamina C nu înlocuiește utilizarea cremei de protecție solară sau purtarea de îmbrăcăminte de protecție solară. Asigurați-vă că folosiți zilnic o cremă de protecție solară cu spectru larg, colorată, și limitați expunerea la soare în timpul orelor de vârf.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend