De ce mă trezesc la cinci dimineața…


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Mă trezesc la ora cinci dimineața pentru că-mi place liniștea orașului. Beau un pahar cu apă, trag pe mine echipamentul de alergat și ies în parc, unde mă bucur de răcoare, natură, mirosul înnebunitor de tei. Nici urmă de om. Alerg în tot parcul și-mi limpezesc gândurile. Cele mai bune idei le am la alergat. Idei de articole, postări, discuții în podcast, cărți. Alergarea mă eliberează și mă aduce într-o stare în care am totul clar în cap. Alergarea mă ține în echilibru. După aproape trei sferturi de ceas, ies din parc, continui să alerg spre casă, urc cele patru etaje, ajung în apartament și dau totul jos de pe mine. Mă hidratez și aștept să mă răcesc. Fac un duș și, proaspăt, constat că e abia șase. Pregătesc un mic dejun cu fructe, cafea, cereale. Am timp să citesc, să răspund la emailuri, la mesaje, să verific site-urile. Mișun prin casă, schimb apa la flori, verific partea de Memories din Facebook, să văd ce am postat în anii precedenți. E abia șapte și am toată ziua în față.

Pentru că mă tot întreabă oamenii, o spun aici: nu, nu e bine să mănânci și să pleci la alergat imediat. Digestia cere sânge, iar corpul va distribui un flux important acolo. Mușchii cer și ei sânge, se va face un cerc vicios. E bine să alergăm în prima parte a zilei, să lăsăm 1-2 ore după masă sau să mâncăm după alergat, când ne relaxăm. Seara nu e indicat să facem sport, ci să lăsăm corpul să intre natural în pregătirea pentru somn – hrană ușoară, activități ușoare. Îmi permit să alerg pentru că am o masă corporală optimă și nu suprasolicit articulațiile. Altfel nu pot recomanda alergarea la cineva cu multe kilograme în plus, care vrea să slăbească. Își va distruge articulațiile. Alergarea stimulează și tranzitul digestiv – scaunul se formează mai bine la cei care se mobilizează. Venele se simt mai bine. Tot aparatul circulator are de câștigat. Creierul, la fel. Aerul din parc e binecuvântare, mai ales dimineața, când vara nu e zăpușeală.

Trezitul la cinci îți arată că poți face o mulțime de lucruri până la doisprezece, când încă mai ai atâtea ore în față, dar parcă ai împlinit sarcini cât pentru o zi întreagă. Ca să atingi o durată decentă de somn, de șapte-opt ore, te vei culca la nouă-zece. Pare incredibil, dar e sănătate curată. Și nu, în weekend nu se trișează cu somn prelungit. Sănătos e să avem un program fix de somn.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend