De ce mâncăm atunci când nu ne este foame?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Provocarea cu rezistența la mâncare este, ei bine, mâncarea. Are un gust bun. Arată bine. Miroase foarte bine și, când vedem că toată lumea mănâncă pizza, înghețată și chipsuri, ne dorim să participăm.

Apoi mâncăm prea mult și ne jurăm că vom face mai bine, dar când vine data viitoare…

Știm că ceea ce mâncăm nu este sănătos, dar oricât de mult am încerca, să rezistăm pare imposibil.

Există un motiv întemeiat pentru asta. Primim semnale alimentare tot timpul, atât din lumea exterioară, cât și din interiorul creierului nostru, iar mesajul nu este: “Mai multe chipsuri făcute din varză”. Este o bătălie dificilă și ajută să înțelegem asta. De asemenea, ajută să înțelegem că a spune nu implică mai mult decât a încerca mai mult. “Nu este vorba de voință”, spune Kathy McManus, director al departamentului de nutriție de la Brigham and Women’s Hospital. “Este vorba despre dezvoltarea unor seturi de abilități”.

Este nevoie de intenție, conștientizare și planificare, iar rezultatul final este transformarea alimentației dintr-un act de consum pur și simplu într-unul de plăcere. Dar, înainte de a face ceva, este bine să începem prin a ne întreba…

De ce mâncăm atunci când nu ne este foame?
Ar putea fi din bucurie, dar sunt șanse mari să fie din cauză că suntem anxioși, stresați, supărați, obosiți, triști, plictisiți. În condițiile în care aceste emoții sunt percepute de organism ca un stres cronic, creierul eliberează cortizol, care poate stimula pofta de mâncare, spune Dr. Lilian Cheung, conferențiar la departamentul de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Ca urmare, ne putem îndrepta către mâncare.

Rareori este vorba de conopidă. Știința poftelor este complexă, dar adesea căutăm sare, grăsimi și/sau zahăr. Aceste alimente hiperpalatabile stimulează eliberarea de dopamină, ceea ce ne poate face inițial să ne simțim bine și să ne facă să ne dorim mai mult, dar “să ajungem la alimente care ne reconfortează poate deveni o obișnuință”, spune ea.

Adăugând mai mult la provocare? Aceste gustări sunt aparent peste tot, în recipiente și pungi ușor de transportat și de mâncat – pe culoare, pe rafturi și, hei, uite, așteptând la linia de plată. Acest lucru nu este un accident, spune Cheung: companiile plătesc o mulțime de bani pentru a-și plasa produsele apetisante la îndemână.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: studii

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend