De ce nu ai grijă de tine?

De ce nu ai grijă de tine?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dacă stai puțin și-ți analizezi viața, observi că-n capitolul sănătate ai numeroase carențe. Sănătatea e un deziderat principal, iar o lipsă de interes aici pare o autosabotare. Cu toate acestea, se întâmplă. Chiar prea des. De ce o faci? De ce o facem?

Există mai multe motive și lipsa de grijă pentru noi înșine poate fi explicată prin elemente pur personale, familiale, societale. De exemplu, fumatul, consumul de alcool sau droguri la vârste tinere au o justificare relativ simplă: persoana în cauză se simte, la momentul respectiv, disociată de viitorul adult. Dacă un adolescent fumează, conștientizează vag că actul în sine îi face rău, dar nu-l impresionează asta, pentru că știe că la un moment dat va fi un adult nefumător, sănătos, cu un job bun, cu familie frumoasă. Simte că varianta actuală și cea viitoare nu au nicio legătură. Proiecția psihică e o păcăleală în sine. 

O categorie interesantă este reprezentată de somn, în speță aici de evitarea lui voită. Pierderea nopților la tinerețe e văzută mai degrabă ca o putere; tinerii sunt convinși că organismele lor puternice nu vor suferi deloc. Fie că pierd nopțile pe distracție sau muncă grea, oamenii se gândesc că la un moment dat se vor liniști sau vor atinge un nivel de bunăstare materială care le va permite o viață echilibrată. Cuvântul echilibru e iarăși atât de dorit, mintal, sentimental, familial – cu toții vrem un echilibru. Științific, medical vorbind, pierderea nopților la vârste tinere atrage repercusiuni serioase pe termen lung, iar tiparele de gândire expuse mai sus ar trebui evitate. Iluzia cu echilibrul care va veni cândva e iarăși un mecanism de negare a realității.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Familia poate dicta, direct sau indirect, felul în care vei avea grijă de tine. Dacă familia îți oferă suficientă educație și un mediu optim de viață, vei descoperi din timp cum să trăiești sănătos. Dacă cei din familie merg la controale anuale, cel mai probabil o vei face și tu. Dacă cei din familie au grijă de dantură, o vei face și tu. Grija pentru dinți a fost, în diverse studii, asociată cu starea familiei. Copiii care au crescut în familii disfuncționale și-au neglijat dantura, indiferent de alți parametri, cum ar fi educația sau starea materială.

Poate părea absolut banal, dar dinții contează enorm în arhitectura întregii sănătăți. Un zâmbet frumos îți poate schimba fața, îți deschide uși, îți oferă încredere de sine. Problemele dentare atrag probleme în lanț. Vei ascunde dinții, vei avea șanse reduse în a stabili relații, vei avea probleme de stimă, te vei lupta cu infecțiile, vei consuma mai mult antibiotic, poți avea un risc crescut de a face alte infecții generale, te vei chinui la dentist, vei plăti sume mari de bani pentru reparații. Prevenția aici e sfântă și ea ține de tine, de modele, de familie, de educație.

Nu ai grijă de tine și pentru că societatea în care trăiești nu pune preț pe educația pentru sănătate. Dacă nu există campanii de informare, ore dedicate în școli, programe de screening, materiale coerente care să circule în media, nu vei fi suficient de sensibilizat la anumite subiecte importante. Informația e crucială în sănătate. Din păcate, o țară cu educația la pământ nu poate avea pretenții mari pe prevenție, aderență la anumite programe, deplasarea la consulturi de rutină, din moment ce tendința este de a ignora știința, tocmai prin lipsa de cunoaștere suficientă a ei.

Mi-ar plăcea să ai mai multă grijă de tine. Indiferent de vârstă. Nu, nu vei fi altă persoană peste câteva decade. Da, fumatul îți face rău oricând și-l vei simți și mai târziu. Nu, nu ești atotputernic când ești tânăr. Dormi bine în fiecare noapte. Ai grijă de dinții tăi. Mergi la medic să afli că ești bine. Informează-te corect. Le faci pe toate pentru viața ta.

V.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend