De ce poate apărea sânge în urină?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Vederea de sânge în urină poate fi alarmantă. Deși în multe cazuri cauza este inofensivă, sângele în urină (hematurie) poate indica o afecțiune gravă.

Sângele pe care îl puteți vedea se numește hematurie brută. Sângele din urină care este vizibil doar la microscop (hematurie microscopică) se găsește atunci când medicul analizează urina. În orice caz, este important să determinați motivul sângerării.

Tratamentul depinde de cauză.

Hematuria grosieră produce urină de culoare roz, roșie sau cola, din cauza prezenței globulelor roșii din sânge. Este nevoie de puțin sânge pentru a produce urină roșie, iar sângerarea nu este de obicei dureroasă. Eliminarea cheagurilor de sânge în urină, însă, poate fi dureroasă.

Urina cu sânge apare adesea fără alte semne sau simptome.

Cauze

În cazul hematuriei, rinichii – sau alte părți ale tractului urinar – permit celulelor sanguine să se scurgă în urină. Diferite probleme pot provoca această scurgere, inclusiv:

Infecții ale tractului urinar. Acestea apar atunci când bacteriile intră în corp prin uretră și se înmulțesc în vezica urinară. Simptomele pot include o nevoie persistentă de a urina, durere și arsură la urinare și urină cu miros extrem de puternic.

Pentru unele persoane, în special pentru adulții mai în vârstă, singurul semn de boală ar putea fi sânge microscopic în urină.

  • Infecții renale (pielonefrită). Acestea pot apărea atunci când bacteriile pătrund în rinichi din fluxul sanguin sau se deplasează din uretere către rinichi(i). Semnele și simptomele sunt adesea similare cu cele ale infecțiilor vezicii urinare, deși infecțiile renale sunt mai susceptibile de a provoca febră și dureri de flanc.
    O piatră la vezica urinară sau la rinichi. Mineralele din urina concentrată formează uneori cristale pe pereții rinichilor sau ai vezicii urinare. În timp, cristalele pot deveni pietre mici și dure.
  • Pietrele sunt, în general, nedureroase, așa că, probabil, nu veți ști că le aveți decât dacă acestea provoacă un blocaj sau sunt eliminate. Apoi, de obicei, nu există nicio greșeală în privința simptomelor – pietrele la rinichi, în special, pot provoca dureri atroce. Pietrele la vezică sau la rinichi pot provoca, de asemenea, atât sângerări grosiere, cât și microscopice.
  • Prostată mărită. Glanda prostatică – care se află chiar sub vezica urinară și înconjoară partea superioară a uretrei – se mărește adesea pe măsură ce bărbații se apropie de vârsta mijlocie. Aceasta comprimă apoi uretra, blocând parțial fluxul de urină. Semnele și simptomele unei prostate mărite (hiperplazie benignă de prostată sau HBP) includ dificultăți la urinare, o nevoie urgentă sau persistentă de a urina și sânge vizibil sau microscopic în urină. Infecția prostatei (prostatita) poate provoca aceleași semne și simptome.
  • Boala de rinichi. Sângerarea urinară microscopică este un simptom comun al glomerulonefritei, o inflamație a sistemului de filtrare a rinichilor. Glomerulonefrita poate fi parte a unei boli sistemice, cum ar fi diabetul, sau poate apărea de una singură. Infecțiile virale sau streptococice, bolile vaselor de sânge (vasculită) și problemele imunitare, cum ar fi nefropatia IgA, care afectează micile capilare care filtrează sângele în rinichi (glomeruli), pot declanșa glomerulonefrita.
  • Cancer. Sângerarea urinară vizibilă poate fi un semn de cancer avansat la rinichi, vezică sau prostată. Din păcate, este posibil să nu aveți semne sau simptome în stadii incipiente, când aceste cancere sunt mai ușor de tratat.
  • Tulburări moștenite. Anemia celulelor secerătoare – un defect ereditar al hemoglobinei din globulele roșii – provoacă sânge în urină, atât hematurie vizibilă, cât și hematurie microscopică. La fel și sindromul Alport, care afectează membranele de filtrare din glomerulii rinichilor.Leziuni ale rinichilor. O lovitură sau o altă leziune la rinichi în urma unui accident sau a unui sport de contact poate provoca sânge vizibil în urină.
  • Medicamente. Medicamentul anticancerigen ciclofosfamidă și penicilina pot provoca sângerări urinare. Sângele urinar vizibil apare uneori dacă luați un anticoagulant, cum ar fi aspirina și heparina, un anticoagulant, și aveți, de asemenea, o afecțiune care cauzează sângerarea vezicii urinare.
  • Exerciții fizice intense. Este rar ca exercițiile fizice intense să ducă la hematurie grosieră, iar cauza este necunoscută. Aceasta poate fi legată de traumatisme la nivelul vezicii urinare, deshidratare sau de descompunerea globulelor roșii care apare în cazul exercițiilor aerobice susținute.

Alergătorii sunt cel mai des afectați, deși oricine poate dezvolta o hemoragie urinară vizibilă după un antrenament intens. Dacă vedeți sânge în urină după exerciții fizice, nu presupuneți că este din cauza exercițiilor fizice. Mergeți la medic.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend