De ce poți face artrită septică?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauze


Artrita septică poate fi cauzată de infecții bacteriene, virale sau fungice. Infecția bacteriană cu Staphylococcus aureus (stafilocococul auriu) este cea mai frecventă cauză. Stafilococul trăiește în mod obișnuit chiar și pe pielea sănătoasă.

Artrita septică se poate dezvolta atunci când o infecție, cum ar fi o infecție a pielii sau o infecție a tractului urinar, se răspândește prin fluxul sanguin până la o articulație. Mai rar, o rană prin înțepare, o injecție sau o intervenție chirurgicală în interiorul sau în apropierea unei articulații – inclusiv o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulației – poate oferi germenilor intrarea în spațiul articular.

Căptușeala articulațiilor are o capacitate redusă de a se proteja de infecții. Reacția organismului la infecție – inclusiv inflamația care poate crește presiunea și reduce fluxul sanguin în interiorul articulației – contribuie la deteriorare.


Factorii de risc pentru artrita septică includ:

  • Probleme articulare existente. Bolile și afecțiunile cronice care vă afectează articulațiile – cum ar fi osteoartrita, guta, artrita reumatoidă sau lupusul – vă pot crește riscul de artrită septică, la fel ca și intervențiile chirurgicale anterioare la nivelul articulațiilor și leziunile articulare.
  • O articulație artificială. Bacteriile pot fi introduse în timpul operației de înlocuire a articulației sau o articulație artificială se poate infecta dacă germenii călătoresc spre articulație dintr-o altă zonă a corpului prin fluxul sanguin.
  • Luarea de medicamente pentru artrita reumatoidă. Persoanele cu poliartrită reumatoidă au o creștere suplimentară a riscului din cauza medicamentelor pe care le iau și care pot suprima sistemul imunitar, ceea ce face ca infecțiile să fie mai susceptibile de a apărea. Diagnosticarea artritei septice la persoanele cu artrită reumatoidă este dificilă deoarece multe dintre semne și simptome sunt similare.
  • Fragilitatea pielii. Pielea care se rupe ușor și se vindecă prost poate oferi bacteriilor acces în corp. Afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema, vă cresc riscul de artrită septică, la fel ca și rănile infectate ale pielii. Persoanele care își injectează în mod regulat droguri au, de asemenea, un risc mai mare de infecție la locul de injectare.
  • Sistem imunitar slab. Persoanele cu un sistem imunitar slab prezintă un risc mai mare de artrită septică. Aceasta include persoanele cu diabet, probleme renale și hepatice, precum și cele care iau medicamente care le suprimă sistemul imunitar.
  • Traumatisme articulare. Mușcăturile de animale, rănile prin înțepare sau tăieturile peste o articulație vă pot expune riscului de artrită septică.


O combinație de factori de risc vă expune la un risc mai mare decât dacă ați avea doar un singur factor de risc.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend