De ce prea mult stat pe scaun îţi face rău?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Îi face rău inimii tale
Oamenii de știință au comparat două grupuri similare: șoferii de tranzit, care stau aproape toată ziua, și dirijorii sau paznicii, care petrec mai mult timp în picioare. Deși dietele și stilul lor de viață erau foarte asemănătoare, cele care stăteau mai mult pe scaun erau de două ori mai susceptibili de a suferi de boli de inimă.

Îţi poate scurta viața
Este mai probabil să mori mai devreme dacă stai pe scaun pe o perioadă lungă de timp. Nu te ajută dacă faci mișcare în fiecare zi sau nu. Desigur, asta nu este o scuză pentru a sări peste sport.

Demența este mai probabilă
Dacă stai prea mult pe scaun, creierul tău ar putea arăta exact ca al unei persoane cu demență. Ședentarismul crește, de asemenea, riscul de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și colesterol ridicat, care toate joacă un rol în afecțiune. Mişcarea pe tot parcursul zilei poate ajuta chiar mai mult decât exercițiile fizice pentru a reduce riscul tuturor acestor probleme de sănătate.

Vei anula tot sportul pe care l-ai făcut
Efectele unui sedentarism prelungit sunt greu de contracarat cu exercițiile fizice. Chiar dacă faci sport 7 ore pe săptămână nu poţi inversa efectele sedentarismului. Nu arunca pe apa sâmbetei tot efortul de la sală, trântindu-te pe canapea pentru restul zilei. Continuă să te mişti!

Riscul tău de diabet creşte
Și nu numai pentru că arzi mai puține calorii. Sedentarismul în sine pare să o facă. Nu este clar de ce, dar medicii cred că sedentarismul poate schimba modul în care corpul tău reacționează la insulină, hormonul care îl ajută să ardă zahăr și carbohidrați pentru energie.

Ați putea face cheaguri
Tromboza venoasă profundă (TVP) este un cheag care se formează în picior, adesea pentru că stai nemișcat prea mult timp. Poate fi grav dacă cheagul se eliberează și ajunge în plămâni. Este posibil să observi umflături și dureri, dar unele persoane nu prezintă simptome.
Te vei îngrăşa
Te uiți mult la televizor? Navighezi pe internet ore în șir? Este mai probabil să fii supraponderal sau obez.

Anxietatea ta ar putea crește
S-ar putea să fii adesea singur și să te angajezi într-o activitate bazată pe uitatul la televizor sau statul pe internet. Dacă acest lucru îţi perturbă somnul, poţi deveni și mai anxios. În plus, prea mult timp singur te poate face să te retragi din activităţile sociale.

Distruge spatele
Poziția așezată pune stres uriaș asupra mușchilor spatelui, gâtului și coloanei vertebrale. Caută un scaun ergonomic – asta înseamnă că va avea înălțimea potrivită și va sprijini spatele în locurile potrivite. Ridică-te și deplasează-te timp de un minut sau două la fiecare jumătate de oră pentru a-ţi menține coloana vertebrală sănătoasă.

Poţi face varice
Sângele se poate strânge în picioare. Acest lucru pune presiune suplimentară în vene. Deşi nu sunt o problemă medicală serioasă iniţial, aspectul estetic este deranjant şi poate deveni serioasă în timp.

Dacă nu îl mişti, s-ar putea să-l pierzi
Adulții mai în vârstă care nu sunt activi pot avea mai multe șanse de a suferi de osteoporoză (oase slăbite) și ar putea deveni incapabili să îndeplinească sarcinile de bază ale vieții de zi cu zi, cum ar fi să facă baie sau să folosească toaleta.

Riscul de cancer crește
Este posibil să ai mai multe șanse de a suferi cancer de colon, endometru sau pulmonar. Cu cât eşti mai sedentar, cu atât sunt mai mari șansele. Femeile în vârstă au șanse mai mari de cancer la sân.

Sursa.

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend