De ce relaxarea restricțiilor COVID ar putea provoca o revenire feroce a gripei


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pandemia COVID-19 continuă să aibă efecte neobișnuite și neașteptate asupra unui număr de boli respiratorii – unele au fost înăbușite, altele au reușit să treacă, iar altele își revin în afara sezonului. Aceste fluctuații complică răspunsurile medicale la pandemie, dar oferă, de asemenea, oamenilor de știință posibilitatea de a studia modul în care se răspândesc acești viruși.

În timp ce sezonul rece și gripal începe aparent în emisfera nordică, cercetătorii avertizează că trebuie să se aștepte la neprevăzut. “Dacă cineva vă spune că știe, înseamnă că nu știe”, spune epidemiologul John Paget de la Institutul olandez pentru cercetarea serviciilor de sănătate din Utrecht. Cei mai mulți sunt de acord că gripa își va reveni în cele din urmă, posibil cu ferocitate, pe măsură ce restricțiile de călătorie și intervențiile sociale menite să limiteze coronavirusul, cum ar fi purtarea măștilor, vor scădea. “Odată ce vom lăsa să cadă bunele noastre practici de sănătate, atunci gripa va lovi puternic”, spune Robert Ware, epidemiolog clinician la Universitatea Griffith din Queensland, Australia.

Gripa sezonieră ucide de obicei 290.000-650.000 de persoane pe an în întreaga lume. Dar, în cea mai mare parte a anilor 2020 și 2021, aceasta a dispărut practic de pe o mare parte a globului. FluNet, un instrument de urmărire a datelor virologice globale privind gripa, menținut de Organizația Mondială a Sănătății, arată că proporția de teste pozitive pentru gripă a rămas aproximativ neschimbată din aprilie 2020, în ciuda creșterii supravegherii.

Pauză de gripă


Statele Unite au înregistrat doar 646 de decese cauzate de gripă în sezonul 2020-21 – media anuală este de ordinul zecilor de mii – și a existat un singur deces din cauza gripei pediatrice. Australia nu a înregistrat niciun deces cauzat de gripa sezonieră până acum în 2021, comparativ cu un număr cuprins între 100 și 1.200 în anii precedenți.

Scăderea gripei a persistat în ciuda ridicării variabile a intervențiilor sociale pentru a reduce coronavirusul. Acest lucru subliniază importanța călătoriilor internaționale în aducerea gripei într-o anumită țară, spune Richard Webby de la St. Jude Children’s Research Hospital din Memphis, Tennessee. “Spune multe despre evenimentele de însămânțare și despre cât de importante sunt acestea”, spune el. Gripa a continuat să circule la niveluri scăzute la tropice, notează cercetătorii, așa că probabil se va răspândi de acolo odată cu redeschiderea granițelor.

De asemenea, măsurile de răspuns la pandemie par să fi suprimat unele infecții bacteriene, inclusiv cele care provoacă pneumonie și meningită și sunt asociate septicemiei. Însă unii viruși s-au comportat diferit. Rinovirusurile, de exemplu, o cauză majoră a răcelii comune, au continuat să se răspândească pe tot parcursul pandemiei, iar infecțiile chiar au crescut în unele țări, probabil pentru că aceste virusuri nu sunt la fel de sensibile ca multe altele la măsuri precum curățarea suprafețelor și spălarea mâinilor și pentru că s-au confruntat cu o concurență redusă din partea altor virusuri respiratorii. Există noi dovezi că aceste virusuri ușoare ar putea proteja oamenii de boli mai grave în timpul infecției.

Iar unele virusuri tipice de iarnă au revenit în afara sezonului. Infecțiile cauzate de coronavirusurile umane comune (un alt mare vinovat de răceala comună) și de virusurile parainfluenza au fost la niveluri foarte scăzute în Statele Unite în 2020, dar au început să crească la niveluri pre-pandemice în primăvara anului 2021 – o perioadă neobișnuită pentru răceli. De asemenea, infecțiile cu virusul sincițial respirator (VSR), care provoacă de obicei simptome ușoare de răceală, dar care este, de asemenea, responsabil pentru aproximativ 5% din decesele copiilor sub 5 ani din întreaga lume, au fost la un nivel minim istoric timp de un an și apoi au început să crească cu câteva luni mai târziu decât de obicei, în aprilie 2021. Infecțiile cu RSV erau încă în creștere la sfârșitul lunii august.

Vârfuri în afara sezonului


Potrivit unui raport al Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC)5 , aceste creșteri ciudate ar putea fi legate de redeschiderea școlilor, precum și de o acumulare de copii susceptibili, neexpuși, în absența unui vaccin (vaccinurile împotriva VSR sunt în curs de dezvoltare).

VRS în afara sezonului au fost observate și în alte părți, în țări precum Africa de Sud, Japonia, Australia și Țările de Jos. În Australia de Vest, un vârf de RSV în decembrie 2020 a fost de 2,5 ori mai mare decât vârful din iulie pentru 20196. Cu toate acestea, un debut abrupt al bolii nu se traduce neapărat prin mai multe cazuri în general: numărul total de cazuri de VSR în Queensland a fost mai mic decât de obicei, notează Ware, “dar pentru că toate cazurile au venit aproape unul de altul, a fost mult mai intens”, punând presiune asupra resurselor de sănătate.

Ar fi îngrijorător să vedem efecte de ricoșeu cauzate de o acumulare de persoane naive din punct de vedere imunologic în cazul gripei sezoniere, avertizează cercetătorii. În întreaga lume, există semne de circulație a virusurilor gripale H3N2, H1N1 și B, spune Amber Winn, epidemiolog în cadrul Diviziei de boli virale a CDC din Atlanta, Georgia. Un val de infecții cu gripă B în iarna 2019-20, notează ea, a contribuit la un număr record de decese cauzate de gripa pediatrică în acel sezon. “De aceea, obținerea vaccinului antigripal în acest sezon poate fi deosebit de importantă”, spune ea.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend