Foarte mulți oameni sunt reticenți când aud de statine, acele medicamente care scad colesterolul din sânge. Asta pentru că au apărut numeroase articole scrise de persoane neavizate, în care reacțiile adverse erau exagerate, se prezentau conspirații ale industriei farmaceutice sau încă din primele rânduri se spunea că statinele distrug ficatul.
În realitate, recomandate așa cum trebuie și luate corect, statinele joacă un rol crucial pentru sănătatea unor oameni.
Statina inhibă o enzimă hepatică ce se numește HMG coenzima A reductază – această enzimă produce colesterolul și-l transformă în LDL colesterol (cel rău, în termeni populari), HDL colesterol (cel bun, în termeni populari), VLDL sau IDL colesterol. Cele mai importante sunt LDL și HDL.
LDL trebuie să fie optim sub 100 mg/dl, iar HDL peste 45-55 mg/dl. Colesterolul total, atunci când îl citiți pe un buletin de analize, trebuie să fie sub 200 mg/dl. Corect se vor determina mereu și fracțiunile, nu numai colesterolul total, pentru că nu furnizează informații suficiente. Ideal se vor determina și trigliceridele serice.
Cei care au niveluri serice peste acestea nu trebuie să ia neapărat statină. Niciun medic bun nu va face asta. La valori ușor crescute și în absența altor factori de risc (fumat, hipertensiune arterială, diabet, obezitate), prioritară va fi schimbarea alimentației, cu evitarea sedentarismului. Se vor face analize în timp și nu există neapărat o grabă în scăderea colesterolului.
Ideal se va face o ecografie Doppler de artere carotide, care va arăta dacă există depuneri lipidice în pereții arteriali; în caz afirmativ, statina e recomandată.
Dacă valorile colesterolului sunt mari și există alți factori de risc (dintre cei amintiți deja), statina e iarăși recomandată, pentru că ea poate scădea colesterolul și astfel procesul de ateroscleroză poate fi stopat/încetinit. Statina scade LDL și poate crește HDL, lucruri benefice, pentru că LDL este în mare parte răspunzător de ateroscleroză, iar HDL are rol antiinflamator și antioxidant, deci protector.
Cele mai bune statine acum sunt atorvastatina, rosuvastatina și simvastatina (ordine aleatorie), cu mențiunea că ultima are un efect mai slab. Se iau de regulă în doză unică, seara. Atorvastatina și rosuvastatina sunt eficiente și au puține reacții adverse.
Reacțiile adverse pot fi: dureri și crampe musculare, oboseală musculară, căderea părului, afectare hepatică (hepatocitoliză, adică distrugerea celulelor hepatice). Cu recomandări clare, administrare corectă și monitorizare, problemele pot fi evitate și corectate, la nevoie. Se pot face analizele TGO, TGP, GamaGT pentru ficat, respectiv creatinkinază totală pentru mușchi, la nevoie. Se vor monitoriza și nivelurile de colesterol cu fracțiuni, pentru a vedea evoluția.
Persoanele care au suferit un infarct miocardic acut sunt puse imediat pe doze mari de statină, pentru a scădea rapid colesterolul LDL, ideal în jur de 55-70 mg/dl. Ele vor continua apoi cu o doză stabilită de medic. Principiile alimentare și exercițiile fizice sunt obligatorii.
Cei care întrerup statina au risc cu 30-40% mai mare de a face infarct în perioada următoare. Nu vă jucați cu asta.
Atenție la sucul de grep sau fructul propriu-zis, deoarece conține o substanță care interferează cu metabolizarea statinei și pot apărea probleme.
Cei care sunt pe simvastatină și au crampe musculare (CK totuși normal) pot trece pe ator- sau rosuvastatină, care sunt liposolubile și dau mai puțin astfel de reacții.
Nu e cazul să urâm aceste medicamente, pentru că sunt printre cele mai utile inventate vreodată. Trebuie să le luăm cu indicații precise, să respectăm principii simple, să monitorizăm terapia alături de medic.
V.
1 Comment