De ce sunt atât de interesante vaccinurile cu ARNm?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.
 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Primii pași către vaccinurile cu ARNm

În urmă cu aproximativ 30 de ani, o mână de oameni de știință au început să cerceteze dacă vaccinurile ar putea fi făcute mai simplu. În loc să injecteze un virus slăbit sau o bucată din învelișul proteic al virusului, aceștia au încercat o abordare alternativă: ce-ar fi dacă, în loc să injectați o bucată de virus în organism, ați determina celulele organismului să producă acea bucată de virus? Această abordare ar educa, de asemenea, sistemul imunitar să recunoască virusul.

Cum ați putea face acest lucru? În primul rând, ar trebui să produceți ARNm. În al doilea rând, ar trebui să injectați ARNm în organism și apoi să îl introduceți în celulele corpului.

Genele unui virus produc ARN-uri mesager (ARNm) care produc mai multe proteine care alcătuiesc învelișul acestuia; fiecare ARNm produce o bucată diferită din învelișul proteic. O genă cu o structură specifică produce un ARNm cu o structură specifică, care apoi produce o proteină cu o structură specifică, cum ar fi proteina spike.

Prima parte – crearea ARNm – a fost relativ ușoară. Cea de-a doua parte – introducerea ARNm injectat în celulele organismului – a necesitat 30 de ani pentru a fi rezolvată. ARNm injectat ar trebui să călătorească în sânge până la celulele sistemului imunitar care îl vor înghiți și vor începe să producă bucata de proteină care învață sistemul imunitar să atace virusul.

Depășirea obstacolelor în crearea vaccinurilor cu ARNm

Sună destul de simplu, dar oamenii de știință au trebuit să depășească mai multe obstacole. În primul rând, au învățat cum să închidă ARNm în capsule microscopice pentru a-l proteja de distrugerea de către substanțele chimice din sângele nostru. În al doilea rând, au învățat cum să modifice ARNm astfel încât să nu producă reacții violente ale sistemului imunitar. În al treilea rând, au învățat cum să încurajeze celulele sistemului imunitar să înghită ARNm în timp ce trece prin sânge. În cele din urmă, au învățat cum să convingă aceste celule să producă cantități mari de proteină critică, astfel încât să educe corespunzător sistemul imunitar.

Apoi a apărut COVID-19

Așadar, 30 de ani de cercetări minuțioase au permis mai multor grupuri de oameni de știință – inclusiv celor de la Pfizer/BioNTech și Moderna – să aducă tehnologia vaccinului cu ARNm în pragul de a funcționa cu adevărat. Companiile construiseră platforme care, teoretic, puteau fi folosite pentru a crea un vaccin pentru orice boală infecțioasă prin simpla inserție a secvenței de ARNm potrivite pentru boala respectivă.

Apoi a apărut COVID-19. La câteva săptămâni de la identificarea virusului responsabil, oamenii de știință din China au determinat structura tuturor genelor sale, inclusiv a genelor care produc proteina spike, și au publicat aceste informații pe internet.

În câteva minute, oamenii de știință aflați la 16.000 de kilometri distanță au început să lucreze la conceperea unui vaccin cu ARNm. În câteva săptămâni, aceștia au produs suficient vaccin pentru a-l testa pe animale și apoi pe oameni. La doar 11 luni de la descoperirea virusului SARS-CoV-2, autoritățile de reglementare din Marea Britanie și SUA au confirmat că un vaccin cu ARNm pentru COVID-19 este eficient și tolerat în condiții de siguranță, deschizând calea către o imunizare pe scară largă. Anterior, niciun vaccin nou nu fusese dezvoltat în mai puțin de patru ani.

Alte utilizări ale vaccinurilor cu ARNm

Deja se testează vaccinuri cu ARNm pentru alți agenți infecțioși, cum ar fi Ebola, virusul Zika și gripa. De asemenea, tehnologia vaccinului cu ARNm este testată ca tratament pentru cancer. Celulele canceroase creează bucăți unice de proteine care nu se găsesc pe celulele sănătoase. Un vaccin care produce aceste bucăți poate educa sistemul imunitar să atace aceste celule. Recent au fost raportate progrese în cazul melanomului.

Teoretic, tehnologia ARNm ar putea, de asemenea, să producă proteine care lipsesc în anumite boli, cum ar fi fibroza chistică, anemia secerătoare sau diabetul.

Nicio descoperire științifică nu este de sine stătătoare


Descoperirea cu vaccinurile cu ARNm a depins de depășirea tuturor obstacolelor care ar putea împiedica ARNm injectat în mușchiul brațului unei persoane să ajungă la celulele sistemului imunitar din adâncul corpului, apoi să convingă aceste celule să producă proteina critică. Dar acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără alte descoperiri anterioare, inclusiv

  • descoperirea ARNm
  • înțelegerea modului în care ADN-ul folosește ARNm pentru a produce o proteină
  • inventarea tehnologiei de determinare a secvenței genetice a unui virus
  • inventarea tehnologiei pentru a construi un ARNm care să producă o anumită proteină
  • tehnologia informației pentru a transmite cunoștințe în întreaga lume cu viteza luminii.

De ce este nevoie pentru a realiza o descoperire științifică

Cele mai multe descoperiri necesită oameni de știință capabili să îndure scepticismul, ridiculizarea și respingerea repetată. Într-o altă postare de pe blog, voi spune povestea oamenilor de știință perseverenți care au făcut posibile vaccinurile cu ARNm și alte câteva descoperiri. Persistența lor ne-a schimbat viețile.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend