De ce tulburările de somn reprezintă un risc pentru boala Alzheimer?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala Alzheimer este o formă – foarte frecventă – de demență senilă. Aceasta afectează, de obicei, persoanele în vârstă și le răpește progresiv facultățile mentale. Aceasta apare deoarece o proteină numită beta-amiloid se acumulează în creier formând depozite dăunătoare cunoscute sub numele de plăci, care sunt toxice pentru celulele nervoase.

Ceea ce este derutant este faptul că, în mod natural, creierul produce în permanență beta-amiloid, dar pare să elimine cea mai mare parte a acestuia atunci când mergem la culcare. Dar ce aspect al somnului este important pentru acest proces de curățare și care sunt implicațiile pentru persoanele care nu dorm bine în mod cronic?

La Universitatea Washington, din St Louis, Yo-El Ju a recrutat un mic grup format din 22 de voluntari care au fost de acord ca un computer să le asculte undele cerebrale în timp ce dormeau.

Aceștia au petrecut două nopți într-un laborator de somn. Prima dată aceştia au fost chemaţi la o vizită de control, unde li s-a permis să doarmă normal. Dar, la a doua vizită, computerul a fost programat să identifice tiparele de activitate neurologică corespunzătoare așa-numitului “somn cu unde lente”.

Aceasta este cea mai profundă fază a somnului și are loc la scurt timp după ce am adormit pentru prima dată. Ori de câte ori calculatorul a detectat că un subiect intra în somnul cu unde lente, acesta a emis o succesiune de sunete de “peeping” prin intermediul căștilor. Aceste sunete au crescut în volum până când activitatea undelor cerebrale a confirmat faptul că subiectul a fost suficient de trezit pentru a opri somnul cu unde lente fără a-l trezi.

Omul de ştiinţă a explicat că nu avrut să priveze voluntarii de somn, ci doar să le răpească selectiv somnul cu unde lente.

În ambele ocazii, în cursul dimineții următoare, voluntarii au fost supuși unei puncții lombare pentru a colecta o mostră din lichidul cefalorahidian care înconjoară creierul. Acesta a fost testat pentru determinarea nivelului de beta-amiloid, proteina legată de Alzheimer secretată de celulele nervoase, precum și alte câteva proteine produse de alte celule cerebrale.

Echipa a constatat că împiedicarea somnului cu unde lente a fost asociată cu o creștere semnificativă a concentrațiilor de beta-amiloid în lichidul cefalorahidian,dar acest lucru nu s-a reflectat în celelalte proteine pe care le-am măsurat, spune Ju. Ceea ce arată că beta-amiloidul nu se acumulează pentru că creierul nu reușește să îl spele – altfel și celelalte proteine ar fi fost toate mai mari. În schimb, este vorba de o producție crescută de beta-amiloid, probabil pentru că celulele creierului devin mai active atunci când somnul cu unde lente este perturbat.

Întrebat de ce este importantă această descoperire, Ju subliniază că tulburările de somn și utilizarea de somnifere, cum ar fi medicamentele, implică un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer.

Yo-El Ju considera ca ştiind ce fază a somnului joacă un rol critic în modificarea acestui risc, atunci avem o șansă mult mai bună de a găsi modalități de a o opri.

Ju subliniază, de asemenea, faptul că o noapte ocazională de somn deranjant nu va provoca Alzheimer la o persoană obișnuită.

Tulburările de somn cronice, susținute, care se produc de-a lungul mai multor ani, sunt cele care fac asta.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend