De ce unii oameni fac pancreatită?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pancreatita acută și cea cronică au multe dintre aceleași cauze. Acestea includ:

  • calculi biliari
  • consumul mare de alcool
  • unele medicamente
  • cancerul pancreatic
  • operație abdominală
  • infecții
  • fibroza chistică
  • leziuni la nivelul abdomenului


Nivelurile ridicate de calciu sau de trigliceride (un tip de grăsime) din sânge pot duce, de asemenea, la pancreatită cronică.

Calculii biliari sunt cea mai frecventă cauză a pancreatitei acute. Calculii biliari sunt mase mici și solide care se formează din bilă, un lichid care ajută la digestie.

Un calcul biliar suficient de mare poate rămâne blocat la joncțiunea în care se întâlnesc canalul pancreatic principal și canalul biliar comun. Aceste canale se varsă în duoden, prima parte a intestinului subțire.

Canalul pancreatic transportă enzimele digestive din pancreas. Canalul biliar comun transportă bila sau alte substanțe din ficat și vezica biliară. Un calcul biliar blocat poate provoca o refulare a acestor substanțe, ceea ce duce la inflamarea atât a canalului biliar comun, cât și a pancreasului.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend