De la alimentație necorespunzătoare la pierderi de sânge…află cauzele anemiei feriprive


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Anemia feriprivă apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină. Hemoglobina este partea din globulele roșii care dă culoarea roșie a sângelui și care permite globulelor roșii să transporte sângele oxigenat în tot corpul.

Dacă nu consumați suficient fier sau dacă pierdeți prea mult fier, organismul dumneavoastră nu poate produce suficientă hemoglobină, iar anemia feriprivă va apărea în cele din urmă.

Cauzele anemiei prin deficit de fier includ:

  • Pierderea de sânge. Sângele conține fier în celulele roșii. Deci, dacă pierdeți sânge, pierdeți și o parte din fier. Femeile cu menstruații abundente sunt expuse riscului de anemie prin deficit de fier, deoarece pierd sânge în timpul menstruației. Pierderea lentă și cronică de sânge în organism – cum ar fi în urma unui ulcer peptic, a unei hernii hiatale, a unui polip de colon sau a unui cancer colorectal – poate provoca anemie prin deficit de fier. Sângerările gastrointestinale pot rezulta din utilizarea regulată a unor analgezice fără prescripție medicală, în special a aspirinei.
  • O lipsă de fier în dietă. Organismul obține în mod regulat fier din alimentele pe care le consumați. Dacă alimentația conține prea puțin fier, în timp, organismul poate deveni deficitar în fier. Exemple de alimente bogate în fier sunt carnea, ouăle, legumele cu frunze verzi și alimentele îmbogățite cu fier. Pentru o creștere și dezvoltare corespunzătoare, sugarii și copiii au nevoie de fier și din alimentație.
  • O incapacitate de a absorbi fierul. Fierul din alimente este absorbit în fluxul sanguin în intestinul subțire. O afecțiune intestinală, cum ar fi boala celiacă, care afectează capacitatea intestinului de a absorbi substanțele nutritive din alimentele digerate, poate duce la anemie prin deficit de fier. Dacă o parte a intestinului subțire a fost șuntată sau îndepărtată chirurgical, acest lucru poate afecta capacitatea de a absorbi fierul și alte substanțe nutritive.
  • Sarcina. Fără suplimentarea cu fier, anemia feriprivă apare la multe femei însărcinate, deoarece rezervele de fier trebuie să deservească propriul volum crescut de sânge, precum și să fie o sursă de hemoglobină pentru fătul în creștere.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend