De unde a pornit dieta mediteraneană


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Când Muntele Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr., unii locuitori din Pompei, Italia, au căutat adăpost în bolți de piatră pe plajele din apropiere, dar fără succes: Fluxurile de lavă le-au luat viețile. Dar roca topită nu a șters dovezile despre cum trăiau și ce mâncau. Oasele lor spun o poveste despre modul în care dieta mediteraneană s-a schimbat de-a lungul timpului, potrivit unei noi cercetări.

Într-un studiu publicat în Science Advances, cercetătorii descriu utilizarea proteinelor din oasele a 17 dintre aceste victime pentru a determina sursele de hrană care îi hrăneau pe locuitorii din Pompei.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Suntem ceea ce mâncăm, iar corpul nostru construiește material nou folosind proteinele pe care le ingerăm. Oasele se află într-o stare constantă de descompunere și construire, iar proteinele pe care le conțin vor reflecta ceea ce se află în dieta noastră recentă. În cadrul studiului recent, cercetătorii au comparat caracteristicile conținutului de proteine din oase cu cele ale peștilor, ale animalelor terestre și ale plantelor alimentare din aceeași perioadă de timp pentru a determina cine ce mânca la vremea respectivă.

Ei au descoperit că bărbații mâncau mai mult pește, iar femeile aveau tendința de a mânca mai multe produse de origine animală terestră și fructe și legume cultivate la nivel local. Peștele era mai greu de accesat și, prin urmare, mai scump, spun autorii, sugerând că statutul social mai ridicat al bărbaților ar putea explica diferența de gen în alimentația lor.

Pentru omul modern, descoperirile sugerează că dieta mediteraneană, adesea prezentată ca fiind cea mai sănătoasă pentru noi, s-a schimbat puțin în ultimii aproximativ 2.000 de ani. Locuitorii din zonă în momentul erupției Vezuviului mâncau probabil mult mai mult pește decât include dieta de astăzi, dar mai puține cereale.

Abordarea studiului, au scris autorii, ar putea permite alte comparații precise ale dietelor din trecut cu versiunile din prezent și ne-ar putea informa cu privire la modul în care schimbările din aceste diete afectează sănătatea umană.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend