Deficitul de B1 (tiamină)


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pe lângă aportul insuficient de tiamină din alimentație, cauzele deficitului de tiamină includ o absorbție mai mică sau o rată de excreție mai mare decât în mod normal, de exemplu, din cauza anumitor afecțiuni (cum ar fi dependența de alcool sau HIV/SIDA) sau a utilizării unor medicamente.

În stadiul său incipient, deficitul de tiamină poate provoca pierdere în greutate și anorexie, confuzie, pierderi de memorie pe termen scurt și alte semne și simptome mentale; slăbiciune musculară și simptome cardiovasculare (cum ar fi o inimă mărită).

Cel mai frecvent efect al deficienței de tiamină este beriberiul, care se caracterizează în principal prin neuropatie periferică și epuizare. Persoanele cu această afecțiune au afectarea funcțiilor senzoriale, motorii și reflexe. În cazuri rare, beriberiul cauzează insuficiență cardiacă congestivă care duce la edem la nivelul membrelor inferioare și, ocazional, la deces. Deși beriberiul este rar în Statele Unite și în alte țări dezvoltate, persoanele din aceste țări dezvoltă ocazional această afecțiune. Administrarea de tiamină suplimentară, adesea pe cale parenterală, vindecă rapid beriberiul.

O manifestare mai frecventă a deficienței de tiamină în Statele Unite este sindromul Wernicke-Korsakoff. Această tulburare este de aproximativ 8-10 ori mai frecventă la persoanele cu alcoolism cronic decât în populația generală, dar se poate dezvolta și la pacienții care au tulburări gastrointestinale severe, tumori hematologice maligne cu evoluție rapidă, tulburări legate de consumul de droguri sau SIDA. La mulți pacienți, sindromul Wernicke-Korsakoff are două faze. Prima etapă, acută și care pune în pericol viața, encefalopatia Wernicke, este de obicei caracterizată de neuropatie periferică. Fără tratament, până la 20% dintre persoanele cu encefalopatie Wernicke mor; cei care supraviețuiesc dezvoltă psihoza Korsakoff, deși unele persoane cu psihoză Korsakoff nu au avut anterior encefalopatie Wernicke. Psihoza Korsakoff, un efect al deficienței cronice de tiamină, este asociată cu pierderi severe de memorie pe termen scurt, dezorientare și confabulare (confuzie între amintirile reale și cele imaginare. La această stare cronică a tulburării, tratamentul parenteral cu tiamină nu duce la recuperare la aproximativ un sfert dintre pacienți.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă doze orale zilnice de 10 mg de tiamină timp de o săptămână, urmate de 3-5 mg/zi timp de cel puțin 6 săptămâni, pentru a trata deficiența ușoară de tiamină. Tratamentul recomandat pentru deficiența severă constă în 25-30 mg intravenos la sugari și 50-100 mg la adulți, apoi 10 mg zilnic administrate intramuscular timp de aproximativ o săptămână, urmate de 3-5 mg/zi de tiamină orală timp de cel puțin 6 săptămâni.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend