Deficitul de fier poate induce insuficiență cardiacă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ar putea deficiența de fier în celulele inimii să ducă la insuficiență cardiacă?

Carența de fier este una dintre cele mai răspândite deficiențe nutriționale din lume, afectând aproximativ două miliarde de persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta este în mod obișnuit asociată cu anemia, dar noile cercetări sugerează că deficitul de fier la nivelul inimii poate duce la insuficiență cardiacă, chiar și la pacienții care nu sunt anemici și care au, de altfel, niveluri normale de fier în organism.

Cercetările efectuate de Dr. Samira Lakhal-Littleton și echipa sa de la Universitatea din Oxford au arătat că deficiența de fier în celulele anumitor organe este suficientă pentru a afecta funcția acelor organe, chiar dacă pacientul nu este anemic și are niveluri normale de fier în alte țesuturi. Noua cercetare a lui Lakhal-Littleton arată că deficiența de fier în celulele inimii și în arterele care transportă sângele de la inimă la plămâni, cunoscute sub numele de “artere pulmonare”, poate duce la disfuncții cardiovasculare.

Arterele pulmonare transportă sângele de la ventriculul drept al inimii către plămâni pentru oxigenare. Noua cercetare a lui Lakhal-Littleton arată că deficitul de fier în celulele arterelor pulmonare induce “hipertensiune arterială pulmonară”. Arterele pulmonare ale pacienților cu această afecțiune sunt constrânse și, în consecință, presiunea din ele este crescută. Acest lucru, la rândul său, crește presiunea din partea dreaptă a inimii și, potrivit lui Lakhal-Littleton, “în timp, acest lucru poate duce la insuficiență cardiacă dreaptă și la boli de inimă”.

Echipa a reușit să modifice genetic șoarecii pentru a izola deficitul de fier în interiorul inimii și al arterelor pulmonare, astfel încât șoarecii să fie sănătoși în rest și, în mod crucial, să nu aibă anemie. Singurul lucru în neregulă cu șoarecii a fost că celulele inimii și arterelor pulmonare nu au putut reține fierul în interiorul celulelor, astfel încât celulele au devenit deficitare în timp. Aceștia au fost surprinși să constate că șoarecii au ajuns să dezvolte insuficiență cardiacă și disfuncții cardiovasculare. Echipa a continuat apoi să confirme multe dintre constatările lor în cadrul unor studii pe oameni.

În prezent, pacienților cu hipertensiune arterială pulmonară li se administrează medicamente care încearcă să reducă constricția din vasele de sânge din plămâni. Lakhal-Littleton crede că această nouă cercetare ar putea schimba modul în care sunt tratați pacienții şi că poate administrarea de fier acestor pacienți ar putea fi benefică.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend