Degetele de la mâini și de la picioare înghețate: Circulație deficitară sau fenomenul Raynaud?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dacă degetele de la mâini sau de la picioare devin vreodată palide (sau chiar albe ca o fantomă) și amorțesc atunci când sunt expuse la frig, ați putea presupune că aveți o circulație deficitară. Asta credeam și eu când am început să observ această problemă la propriile mele mâini, cu mulți ani în urmă. De obicei, se întâmpla spre sfârșitul unei drumeții lungi într-o după-amiază de primăvară sau de toamnă, când temperatura scădea și nu aveam mănuși la îndemână. Degetul mic, al treilea și mijlociu deveneau albe, iar unghiile căpătau o nuanță albăstruie. După cum am descoperit în curând, am fenomenul Raynaud, o exagerare a constricției normale a vaselor de sânge.

Fenomenul Raynaud: Nu doar o circulație deficitară


Atunci când ești expus la un mediu rece, corpul tău reacționează încercând să îți păstreze temperatura centrală. Vasele de sânge din apropierea suprafeței pielii se contractă, redirecționând fluxul sanguin mai adânc în organism. Dacă suferiți de fenomenul Raynaud, acest proces este mai extrem și chiar și ușoarele modificări ale temperaturii aerului pot declanșa un episod, spune reumatologul Dr. Robert H. Shmerling, editor senior al Harvard Health Publishing și profesor corespondent în medicină la Harvard Medical School.

“Vremea rece este declanșatorul clasic al fenomenului Raynaud. Dar acesta poate apărea în orice moment al anului – de exemplu, când ieșiți dintr-o piscină încălzită, intrați într-o clădire cu aer condiționat sau băgați mâna în secțiunea de congelare de la supermarket”, spune el. Pe lângă mâini, fenomenul Raynaud poate afecta, de asemenea, picioarele și, mai rar, nasul, buzele și urechile. În timpul unui episod, arterele mici care alimentează degetele de la mâini și de la picioare se contractă spasmodic, împiedicând fluxul de sânge bogat în oxigen către piele. Unele dintre aceste vase chiar se colapsează temporar, iar pielea devine palidă și rece, uneori pălind până la o culoare albă stridentă.

Din punct de vedere tehnic, fenomenul Raynaud este o problemă de circulație, dar este foarte diferit de ceea ce înțeleg medicii prin circulație deficitară, spune Dr. Shmerling. Circulația limitată sau deficitară afectează de obicei persoanele în vârstă ale căror artere sunt îngustate cu plăci grase (cunoscute sub numele de ateroscleroză), care este adesea cauzată de colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată și fumat. În schimb, sindromul Raynaud afectează de obicei persoanele mai tinere (majoritatea femei) fără aceste probleme – iar defecțiunea de circulație este în general temporară și complet reversibilă, adaugă el.

Prevenirea și tratarea fenomenului Raynaud


După cum pot atesta, cel mai bun tratament pentru această afecțiune este prevenirea episoadelor în primul rând prin evitarea expunerii bruște sau neprotejate la temperaturi scăzute. Întotdeauna m-am învelit iarna înainte de a ieși afară, dar acum îmi iau cu mine straturi suplimentare și mănuși chiar și atunci când temperatura ar putea scădea chiar și ușor sau când vremea poate deveni ploioasă sau vântoasă. Alte sfaturi includ preîncălzirea mașinii pe timp de iarnă înainte de a urca în ea și purtarea mănușilor pe culoarele reci ale magazinelor alimentare.

În general, cel mai bine este să evitați comportamentele și medicamentele care determină contracția vaselor de sânge. Acest lucru include să nu fumați și să nu luați anumite medicamente, cum ar fi formulele pentru răceală și alergii care conțin fenilefrină sau pseudoefedrină și medicamentele pentru migrene care conțin ergotamină. Stresul emoțional poate provoca, de asemenea, un episod de Raynaud, așa că luați în considerare instrumentele și tehnicile care vă pot ajuta să ușurați stresul.

Dacă este necesar, medicul vă poate prescrie un medicament care relaxează vasele de sânge, de obicei un blocant al canalelor de calciu, cum ar fi nifedipina (Adalat, Procardia). Dacă acest lucru nu este eficient, medicamentele pentru tratarea disfuncției erectile, cum ar fi sildenafilul (Viagra), pot ajuta într-o oarecare măsură. Este posibil să nu fie nevoie să luați aceste medicamente tot timpul, ci doar în timpul sezonului rece, când boala Raynaud tinde să fie mai gravă.

Încălziți rapid zonele afectate


Odată ce începe un episod, este important să încălziți extremitățile afectate cât mai repede posibil. În cazul meu, plasarea mâinilor sub apă caldă curgătoare face treaba. Atunci când acest lucru nu este posibil, le puteți pune sub axile sau lângă o altă parte caldă a corpului. Când vasele de sânge se relaxează în sfârșit și fluxul sanguin se reia, pielea devine caldă și roșie – și foarte roșie. Este posibil ca degetele de la mâini sau de la picioare să pulseze sau să furnice.

Ce altceva este important de știut?


Unele persoane cu fenomenul Raynaud au și alte probleme de sănătate, de obicei tulburări ale țesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia sau lupusul. Medicul poate determina acest lucru prin efectuarea unui examen fizic, întrebându-vă despre simptomele dumneavoastră și făcând câteva analize de sânge. Dar, de cele mai multe ori, nu există nicio problemă medicală de bază.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend