Dependența de jocuri de noroc este clasificată ca fiind o tulburare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Jocurile de noroc au căpătat o reputație proastă: sunt acum o tulburare de dependență…..

Jocurile de noroc au căpătat o reputație proastă – oamenii își dedică ore întregi în fiecare săptămână pentru a-și ridica nivelul personajelor și pentru a câștiga pradă și experiență. Utilizarea ocazională a jocurilor video poate fi o modalitate excelentă de relaxare și de detensionare, dar ce se întâmplă atunci când se merge prea departe? OMS a clasificat oficial dependența de jocuri video ca fiind o tulburare mentală, începând cu 18 iunie 2018.  Ce înseamnă acest lucru pentru industria jocurilor de noroc și pentru cei care se bucură să joace ocazional un joc video?

Prezentarea tulburării de joc

Proiectul final al Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD-11) definește tulburarea de joc prin trei caracteristici comportamentale distincte:

1.       Controlul afectat asupra jocurilor – Nu poți controla cât de des te joci sau cât timp.

2.       Prioritate crescută – Jocul preia controlul asupra vieții tale și devine prioritatea ta principală, afectându-ți negativ afacerile și viața personală.

3.       Consecința negativă nu are niciun efect – Comportamentul de joc continuă în ciuda oricăror consecințe negative care ar putea fi prezentate de locul de muncă sau de persoanele din viața dumneavoastră.

Tulburare vs. boală

De ce a fost clasificat ca fiind o tulburare de joc în loc de o boală? Se datorează duratei de timp în care trebuie să fie prezente simptomele înainte de a se putea pune un diagnostic.  În cazul unei boli, este posibil ca simptomele să trebuiască să fie prezente doar câteva zile sau săptămâni pentru ca un diagnostic să fie pus. Pentru o tulburare, în special una precum tulburarea de joc, simptomele trebuie să fie prezente timp de 12 luni înainte de a se putea pune un diagnostic.

Se estimează că există peste un miliard de jucători de jocuri de noroc în întreaga lume, o parte dintre aceștia jucând mai mult de 8 ore pe săptămână pe consolele lor sau pe PC-uri, așa că de ce nu a fost introdus până acum un diagnostic precum tulburarea de joc?

Experți sceptici

Nu toată lumea crede că tulburarea de joc ar fi trebuit să fie adăugată la ultima actualizare a ICD-11.  O lucrare care a fost publicată în 2016 a argumentat împotrivă, afirmând că nu există suficiente cercetări de înaltă calitate pentru a declara tulburarea de joc ca fiind un lucru real și nici nu există un consens suficient cu privire la simptomele jocurilor problematice pentru a face un diagnostic oficial.

O lucrare ulterioară a recunoscut că există unii gameri care permit ca jocurile să le acapareze viața, dar nu există suficiente dovezi pentru a crea o nouă tulburare. Este adevărat că unii oameni pot deveni dependenți de jocuri, la fel cum pot deveni dependenți de droguri, alcool, sex sau jocuri de noroc, dar majoritatea jucătorilor nu permit ca acestea să le afecteze viața.

Au existat cazuri în care jocurile au devenit periculoase sau chiar mortale – a existat un caz în Coreea, unde doi părinți au permis ca bebelușul lor de 3 luni să moară de foame în timp ce își petreceau zilele crescând un copil virtual într-un joc video, dar aceste cazuri sunt aberante. Pentru cei mai mulți dintre noi, jocurile reprezintă o modalitate excelentă de a petrece timp cu prietenii și de a ne destinde după o zi lungă la serviciu.

Viitorul jocurilor de noroc

Ce înseamnă această nouă tulburare pentru viitorul industriei jocurilor de noroc?  În acest moment, este prea devreme pentru a spune.  Punerea în aplicare a unor limite de timp care îi împiedică pe gameri să joace pentru perioade lungi de timp nu va face decât să alunge jucătorii de la aceste jocuri, orientându-și banii și timpul către jocuri care nu limitează jocul. De asemenea, ar face mai dificilă câștigarea unui venit pentru jucătorii profesioniști de pe site-uri precum YouTube și Twitch.

S-ar putea să nu facă nimic pentru industria jocurilor de noroc – tulburarea jocurilor de noroc este în prezent listată doar în IDC-11 al OMS.  DSM V, care este utilizat în principal pentru diagnosticele de sănătate mintală în Statele Unite, enumeră tulburarea jocurilor pe internet doar ca o afecțiune care necesită studii suplimentare, nu ca una care ar trebui să fie utilizată pentru un diagnostic oficial.

Doar timpul va spune ce fel de impact va avea această nouă adăugire la ICD-11 asupra industriei jocurilor de noroc și a jucătorilor în general. Este posibil să nu aibă niciun efect, dar tot ce putem face în acest moment este să așteptăm și să ne bucurăm în continuare de jocurile noastre.

Sursa.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Informează-te mai mult

Articole suplimentare

Send this to a friend