Depinde de fiecare cum trăiește și cum ajunge la bătrânețe

Depinde de fiecare cum trăiește și cum ajunge la bătrânețe

Paliația înseamnă tot ce faci pentru un om aflat într-o situație gravă ca să sufere cât mai puțin. Îi dai un antalgic, îi faci un sedativ, îi administrezi chiar morfină. Durerea lui e atât de mare încât moartea pare o dulce ispită, o scăpare. Cazul nu are nicio rezolvare, așa că nu poți decât să mai pui un bandaj, să mai dai o substanță, să mai anesteziezi omul un pic. Îmi aduc aminte de o gardă în care am fost chemat la chirurgie să scad tensiunea unui bărbat de vreo 60 de ani, agitat, cu dureri mari. Am intrat în salon și-n pat am observat un domn care avea ochii înlăcrimați. Fusese scos din secția de terapie intensivă și adus în salonul de cronici. Suferise o operație numită în doi timp, pentru un cancer de colon îngrozitor, metastazat, depășit. Nu mai putea elimina normal materiile fecale, așa că avea nevoie de o reconstrucție, de un anus contra-naturii, o deviere improvizată undeva la nivelul peretelui abdominal, cu o valvă din cauciuc și o pungă. Omul avea însă metastaze în toate organele abdominale, chiar și în oase. Echipa chirurgicală lăsase leziunea centralabdominală deschisă, fără să o coasă (am văzut mai multe intervenții așa), acoperită doar cu o membrană transparentă. Pereții tăieturii sângerau din cauza tensiunii arteriale mari. Îmi era cumplit de milă de acel om. I-am strâns mâna și i-am explicat ce pastile îi dau pentru o scădea tensiunea de 190/110 mmHg. Soția dumnealui m-a abordat pe hol, rugându-mă să-i explic cazul, implorându-mă să-i promit că se va vindeca. Nu aveam cum să o mint, dar nu aveam cum nici să-i arunc adevărul pur medical în față. Am luat foaia de observație, am cercetat-o cu atenție, mi-am scris consultul în câteva rânduri pe ea și-am încercat să o liniștesc pe doamna. Ce însemna paliația aici?

Legăm automat vârsta înaintată de boală. Am făcut voluntariat în mai multe centre – mă duceam să-i văd pe oameni o dată la câteva săptămâni și țineam legătura prin whatsapp cu asistentele din centre, să mă cheme dacă apare ceva important sau să mă anunțe de vreun caz care impune solicitarea serviciilor de urgență. Nu de puține orice ajungeam să observ că nu eram anunțat de decompensări pulmonare, cardiace, infecții, fie pentru că oamenii din centre nu voiau să mă deranjeze, fie pentru că ei considerau acele stări normale, apariții inerente pentru vârsta lor. Nu, nu e deloc normal să asociem automat vârsta înaintată cu boala. Am trăit în atât de multe neajunsuri încât bătrânii noștri au ajuns cu numeroase tare la 60-70 de ani. Le-au dus pe toate în cârcă. Accesul la informație a fost deficitar. Multora le e rușine să nu-i deranjeze pe copii sau pe nepoți cu durerile lor. Accesul la medici poate fi greoi, mai ales în mediile rurale. Mulți consideră că boala vine pentru că așa a vrut Dumnezeu. În realitatea medicală, majoritatea situațiilor sunt corectabile dacă omul ajunge la spital. În realitatea medicală ideală, omul nici nu trebuie să ajungă la spital, pentru că el stă sănătos și bine mersi acasă, chiar și la 80 de ani. Dar dacă ai făcut pneumonie și rămâi acasă, riști să-ți pierzi toate zilele când în spital lucrurile se rezolvă în 7-10 zile cu câteva perfuzii.

Complianța la tratament e iarăși o problemă mare. Sunt oameni care iau și peste zece pastile pe zi, iar în timp fie le încurcă, fie se plictisesc de ele și nu le mai iau. Dai ai fibrilație atrială și întrerupi anticoagulantul oral, riscul de a face embolie (cel mai des cerebrală) este foarte mare. Am fost chemat să văd vârstnici paralizați după AVC sau cu ischemii cumplite de picioare în condiția în care erau în fibrilație și nu mai luaseră de luni de zile bulina pentru subțierea sângelui. Iată cum o pastilă pe zi, ignorată, poate duce la amputații, pareze, chiar deces! Ce paliație mai faci când ai un om paralizat în pat? Asta cântărește enorm pentru întreaga familie, care va trebui să se ocupe de un caz incredibil de greu.

Depinde de fiecare cum trăiește și cum ajunge la bătrânețe. Cum intră sau nu în aripa aspră a paliației. Avansarea în vârstă nu e corelată automat cu boala. Am întâlnit o mulțime de oameni de 70-80-90 de ani, joviali, activi, normoponderali, impecabili în comunicare, cu pasiuni cultivate, cu poftă de viață.

+ transport gratuit de la 100 lei 50% REDUCERE azi la toate cărțile mele!

+ 3 pachete și mai avantajoase!

-58%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

7
250,00lei
-24%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
45,00lei
-24%

Aventurile pisicii Muna

6
45,00lei
-27%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
45,00lei
-13%

Oni a devenit supererou

45,00lei
-22%

Oni și vulpea fermecată

4
45,00lei
-23%

Acum pot și eu să zbor!

1
40,00lei
-29%

Adio, zahăr!

35,00lei
-29%

NOU Vei fi bine

35,00lei
-29%

Cartea femeii sănătoase

4
35,00lei
-29%

Fasting: regula 6/18 Lasă pe mâine ce poți mânca azi

1
35,00lei
-29%

Dieta Perfectă

30
35,00lei
-29%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

9
35,00lei
-29%

O altă poveste de iubire

18
35,00lei
-29%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
35,00lei
-29%

Să-ți pui o dorință

12
35,00lei
-29%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
35,00lei
-29%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
35,00lei
-29%

Cum să ai o zi aproape perfectă

1
30,00lei
-33%

Ursulețul Bruni și pofta lui exagerată de dulce

1
30,00lei
-33%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
30,00lei
-33%

Buni se simte rău (de dor)

6
30,00lei
-33%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
30,00lei
-33%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
30,00lei
-33%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
30,00lei
-33%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
30,00lei
-33%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
30,00lei
-39%

Dragă inimă

27
30,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare