Dermatita cercariala (Mâncărimea înotătorului)


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Mâncărimea înotătorului este o erupție cutanată cu mâncărimi care poate apărea după ce ați înotat sau vâslit în aer liber. Cunoscută și sub numele de dermatită cercarială, mâncărimea înotătorului este cel mai frecventă în lacurile și iazurile de apă dulce, dar apare ocazional în apa sărată.

Mâncărimea înotătorului este o erupție cutanată cauzată, de obicei, de o reacție alergică la paraziții care se înfig în piele în timp ce înotați sau vă plimbați în apă caldă.

Paraziții care provoacă mâncărimea înotătorului trăiesc în mod normal în păsările de apă și în unele mamifere. Acești paraziți pot fi eliberați în apă. Oamenii nu sunt gazde potrivite, așa că paraziții mor curând în timp ce sunt încă în piele.

Mâncărimea înotătorului este inconfortabilă, dar de obicei dispare de la sine în câteva zile. Între timp, puteți controla mâncărimea cu medicamente fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală.

Simptome


Erupția cutanată pruriginoasă asociată cu mâncărimea înotătorului arată ca niște coșuri roșiatice sau vezicule. Poate apărea la câteva minute sau zile după ce ați înotat sau vâslit în apă infestată.

Mâncărimea înotătorului afectează de obicei doar pielea expusă – pielea care nu este acoperită de costume de baie, veste sau altele. Semnele și simptomele mâncărimii înotătorului se agravează de obicei la fiecare expunere la paraziți.

Cauze
Paraziții care provoacă mâncărimea înotătorului trăiesc în sângele păsărilor acvatice și al mamiferelor care trăiesc în apropierea iazurilor și lacurilor. Exemplele includ:

  • Gâște
  • Rațele
  • Pescăruși
  • Castorii
  • Șobolani


Ouăle parazitului pătrund în apă prin intermediul fecalelor gazdei lor. Înainte de a infecta păsările, alte animale sau oamenii, paraziții eclozați trebuie să trăiască o perioadă de timp într-un tip de melc. Acești melci trăiesc în apropierea țărmului, ceea ce explică de ce infecțiile apar cel mai adesea în ape puțin adânci.

Mâncărimea înotătorului nu este contagioasă de la o persoană la alta, așa că nu trebuie să vă faceți griji că veți lua mâncărimea înotătorului de la cineva care are această erupție cutanată cu mâncărimi.

Factori de risc
Paraziții care provoacă mâncărimea înotătorului trăiesc în sângele păsărilor de apă și în mamiferele care trăiesc în apropierea iazurilor și lacurilor. Cu cât petreceți mai mult timp în apă infestată, cu atât crește riscul de a suferi de mâncărime a înotătorului. Copiii pot avea cel mai mare risc, deoarece au tendința de a se juca în apă puțin adâncă și este mai puțin probabil să se usuce cu un prosop după aceea.

Unele persoane sunt mai sensibile la mâncărimea înotătorului decât altele. Și, sensibilitatea poate crește de fiecare dată când sunteți expus la paraziții care provoacă mâncărimea înotătorului.

Complicații
Mâncărimea înotătorului duce rareori la complicații, dar pielea ta se poate infecta dacă te scarpini prea energic. Încercați să evitați să vă scărpinați erupția cutanată.

Prevenție
Paraziții care provoacă mâncărimea înotătorului trăiesc în sângele păsărilor acvatice și al mamiferelor care trăiesc în apropierea iazurilor și lacurilor. Pentru a reduce riscul de mâncărime a înotătorului:

  • Alegeți cu grijă locurile de înot. Evitați să înotați în zonele în care mâncărimea înotătorului este o problemă cunoscută sau unde semnele avertizează asupra unei posibile contaminări. De asemenea, evitați să înotați sau să vă plimbați în zone mlăștinoase unde se găsesc frecvent melci.
  • Evitați țărmul, dacă este posibil. Dacă sunteți un înotător puternic, îndreptați-vă spre ape mai adânci pentru înot. Este posibil să aveți mai multe șanse să dezvoltați mâncărime de înotător dacă petreceți mult timp în apă mai caldă în apropierea țărmului.
  • Clătiți-vă după ce înotați. Clătiți pielea expusă cu apă curată imediat după ce ați ieșit din apă, apoi uscați-vă energic pielea cu un prosop. Spălați-vă des costumele de baie.
  • Renunțați la firimiturile de paine- nu hrăniți păsările pe chei sau în apropierea zonelor de înot.
  • Aplicați o cremă de protecție solară rezistentă la apă. S-a raportat că aceasta protejează pielea de parazitul care provoacă mâncărimea înotătorului.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend