Dermatita de contact: de ce apare și cum o recunoști


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dermatita de contact este o erupție cutanată roșie, cu mâncărimi, cauzată de contactul direct cu o substanță sau de o reacție alergică la aceasta. Erupția nu este contagioasă și nici nu pune în pericol viața, dar poate fi foarte inconfortabilă.

Multe substanțe pot provoca astfel de reacții, inclusiv săpunuri, produse cosmetice, parfumuri, bijuterii și plante.

Pentru a trata cu succes dermatita de contact, trebuie să identificați și să evitați cauza reacției. Dacă puteți evita substanța incriminată, erupția cutanată dispare, de obicei, în două până la patru săptămâni. Puteți încerca să vă liniștiți pielea cu comprese reci și umede, creme împotriva mâncărimilor și alte măsuri de autoîngrijire.

Simptome:


Dermatita de contact apare, de obicei, pe zonele corpului care au fost expuse direct la substanța care a provocat reacția – de exemplu, de-a lungul gambei care s-a atins de iederă otrăvitoare sau sub o brățară de ceas. Erupția cutanată se dezvoltă de obicei în câteva minute sau ore de la expunere și poate dura între două și patru săptămâni.

Semnele și simptomele dermatitei de contact includ:

 • O erupție cutanată roșie
 • Mâncărime, care poate fi severă
 • Piele uscată, crăpată și solzoasă
 • Umflături și vezicule, uneori cu supurație și cruste
 • Umflături, senzație de arsură sau sensibilitate

Cauze


Dermatita de contact este cauzată de o substanță la care sunteți expus și care vă irită pielea sau declanșează o reacție alergică. Substanța ar putea fi unul dintre miile de alergeni și iritanți cunoscuți. Unele dintre aceste substanțe pot provoca atât dermatită de contact iritantă, cât și dermatită de contact alergică.

Dermatita de contact iritantă este cel mai frecvent tip. Această reacție cutanată non-alergică apare atunci când o substanță deteriorează stratul protector exterior al pielii.

Unele persoane reacționează la iritanți puternici după o singură expunere. Alții pot dezvolta semne și simptome după expuneri repetate chiar și la iritanți ușori. Iar unele persoane dezvoltă o toleranță la substanță în timp.

Printre iritanții obișnuiți se numără:

 • Solvenți
 • Alcoolul de frecat
 • Înălbitor și detergenți
 • Șampoane, soluții pentru unde permanente
 • Substanțe în suspensie în aer, cum ar fi rumegușul sau praful de lână
 • Plante
 • Îngrășăminte și pesticide


Dermatita alergică de contact apare atunci când o substanță la care sunteți sensibil (alergen) declanșează o reacție imunitară la nivelul pielii. De obicei, aceasta afectează doar zona care a intrat în contact cu alergenul. Dar poate fi declanșată de ceva care intră în corp prin alimente, arome, medicamente sau proceduri medicale sau dentare (dermatită de contact sistemică).

Puteți deveni sensibilizat la un alergen puternic, cum ar fi iedera otrăvitoare, după o singură expunere. Alergenii mai slabi pot necesita expuneri multiple pe parcursul mai multor ani pentru a declanșa o alergie. Odată ce ați dezvoltat o alergie la o substanță, chiar și o cantitate mică din aceasta poate provoca o reacție.

Alergenii obișnuiți includ:

 • Nichel, care este utilizat în bijuterii, catarame și multe alte articole
 • Medicamente, cum ar fi cremele antibiotice și antihistaminicele orale
 • Balsam de Peru, care este folosit în multe produse, cum ar fi parfumurile, cosmeticele, clătirile de gură și aromele
 • Formaldehidă, care se găsește în conservanți, dezinfectanți și îmbrăcăminte
 • Produse de îngrijire personală, cum ar fi deodorantele, spălările de corp, vopselele de păr, cosmeticele și lacurile de unghii
 • Plante precum iedera otrăvitoare și mango, care conțin o substanță foarte alergenică numită urushiol
 • Substanțe în suspensie în aer, cum ar fi polenul de ambrozie și insecticidele pulverizate
 • Produse care provoacă o reacție atunci când vă aflați la soare (dermatită de contact fotoalergică), cum ar fi unele creme de protecție solară și medicamente orale

Copiii dezvoltă această afecțiune din cauza agresorilor obișnuiți și, de asemenea, din cauza expunerii la scutece, șervețele pentru bebeluși, creme de protecție solară, îmbrăcăminte cu nasturi sau coloranți și așa mai departe.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend