Descoperirea neașteptată a anticorpilor oferă o nouă perspectivă asupra modului în care organismul răspunde la infecția cu malarie


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Malaria, un agent patogen transmis în sânge de către țânțari în climatele tropicale, este considerată în mod obișnuit o infecție a sângelui și a ficatului. Cu toate acestea, într-un studiu publicat recent, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Maryland (UMSOM) au detectat anticorpi produși în primul rând ca răspuns la infecții la nivelul membranelor mucoase -; în zone precum plămânii, intestinele sau vaginul -; la participanții la studiu cu malarie.

Cercetătorii spun că descoperirea lor neașteptată oferă o nouă perspectivă asupra modului în care organismul uman răspunde la infecția cu malarie și ar putea ajuta, în cele din urmă, la identificarea unor noi modalități de tratare a malariei sau la dezvoltarea de vaccinuri.

Studiul a fost publicat la 13 septembrie în NPJ Vaccines.

Mai mult de 400.000 de persoane mor în fiecare an din cauza infecțiilor cu malarie, mai mult de două treimi dintre aceste decese fiind înregistrate la copiii cu vârsta sub 5 ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La începutul lunii octombrie 2021, OMS a recomandat utilizarea pe scară largă a unui nou vaccin împotriva malariei la copiii care locuiesc în regiuni cu rate de transmitere a malariei moderate sau mai mari, fiind primul vaccin uman recomandat pentru o infecție cu un parazit. În timp ce vaccinul ar preveni milioane de infecții și ar salva mii de vieți, cercetătorii urmăresc în mod activ următoarea generație de vaccinuri împotriva malariei care ar putea fi și mai eficiente.

Am făcut progrese în tratarea și prevenirea deceselor cauzate de infecțiile cu malarie, dar progresele s-au plafonat și avem nevoie de idei noi. Nu se făcuseră prea multe pentru a studia anticorpii IgA în infecțiile cu malarie, deoarece oamenii nu au crezut că aceștia sunt importanți. Cu toate acestea, pentru că nu i-am căutat, este posibil să fi ratat o întreagă cale de cercetare pe care o putem explora acum.”

Andrea Berry, MD, medic pediatru specializat în boli infecțioase și autor al studiului, profesor asociat de pediatrie la UMSOM și cercetător la Centrul pentru dezvoltarea vaccinurilor și sănătate globală (CVD) al UMSOM

Sistemul imunitar al organismului creează diferite tipuri de anticorpi pentru a ajuta la eliminarea infecțiilor și pentru a preveni reinfectarea. Într-un mic studiu anterior, echipa de cercetare studia alte răspunsuri ale anticorpilor la pacienții cu infecție malarică. Deși au detectat anticorpul IgM, care apare la începutul multor infecții, împreună cu IgG, care este cel mai abundent anticorp, au găsit și anticorpi IgA. Cercetătorii au decis să continue cu un nou studiu pentru a examina mai multe probe pentru a confirma ceea ce au observat și pentru a studia grupuri suplimentare de persoane.

Pentru noul studiu, echipa de cercetare a analizat anticorpii colectați din sângele a 54 de participanți adulți la cercetare după ce au fost infectați cu malarie în laborator -; fie printr-o perfuzie introdusă direct în sânge, fie prin înțepături de țânțar. De asemenea, au examinat probe de sânge prelevate de la 47 de copii care trăiesc în Mali, Africa de Vest, care au fost înscriși într-un studiu de vaccinare împotriva malariei și care au contractat malaria în timpul perioadei de studiu. Cercetătorii au detectat niveluri ridicate de anticorpi IgA la participanții adulți infectați cu malarie. În plus, 10 dintre copii au avut niveluri de anticorpi IgA similare cu cele ale adulților testați.

“Nu știm ce declanșează dezvoltarea anticorpilor IgA, dar credem că se întâmplă la începutul unei infecții cu malarie”, a declarat Dr. Berry. “Unii oameni cred că răspunsul ar putea avea loc atunci când țânțarul injectează parazitul în piele. Interesant este faptul că unii dintre participanții noștri nu au fost mușcați de țânțari, deoarece infecția lor cu malarie a fost administrată intravenos, astfel încât probabil că există factori declanșatori suplimentari pentru dezvoltarea IgA.”

Acum, a spus ea, determinarea motivului pentru care copiii nu au avut în mod universal niveluri ridicate de IgA va oferi cercetătorilor o mai bună înțelegere a modului în care infecțiile cu malarie afectează organismul.

“Există mai multe explicații posibile pentru această diferență între adulți și copii”, a spus Dr. Berry. “Poate că, sistemul imunitar al copiilor răspunde în mod diferit la parazit decât cel al adulților, sau este posibil ca anticorpii IgA să fie creați doar în timpul primei infecții cu malarie”. Ea a explicat că, în cazul participanților adulți, cercetătorii știau că aceștia au primit prima lor infecție, dar nu se știa dacă copiii fuseseră infectați anterior. Momentul infecției și al recoltării probelor a fost uniform în rândul participanților adulți la studiu, dar nu și în cazul copiilor, deoarece infecțiile lor cu malarie au coincis în timpul studiului.

Dr. Berry a declarat că acum pot testa pentru a vedea dacă anticorpii IgA împiedică paraziții malariei să ajungă în ficat sau în celulele roșii din sânge. De asemenea, ei pot investiga ce proteine din malarie vizează acești anticorpi IgA și dacă ar fi buni candidați pentru a fi utilizați într-un vaccin.

“Chiar și în ciuda progreselor medicale, malaria rămâne una dintre principalele cauze de deces în țările în curs de dezvoltare”, a declarat E. Albert Reece, MD, PhD, MBA, vicepreședinte executiv pentru afaceri medicale, UM Baltimore, și John Z. și Akiko K. Bowers Distinguished Professor, și decan, UMSOM. “Revenirea la elementele de bază și explorarea mecanismelor fundamentale necunoscute din spatele răspunsului organismului la infecția cu malarie poate fi cheia pentru a dezvălui noi modalități de prevenire și tratare a acestei boli devastatoare.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend