Despre albumină – o proteină vitală


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un test de sânge pentru albumină măsoară cantitatea de albumină din sângele dumneavoastră. Albumina este o proteină produsă de ficat. Albumina ajută la menținerea lichidului în fluxul sanguin, astfel încât acesta să nu se scurgă în alte țesuturi. De asemenea, aceasta transportă diverse substanțe în tot corp, inclusiv hormoni, vitamine și enzime. Nivelurile scăzute de albumină pot indica o problemă cu ficatul sau rinichii.

Pentru ce se utilizează?
Un test de sânge pentru albumină este un tip de test al funcției hepatice. Testele funcției hepatice sunt teste de sânge care măsoară diferite enzime și proteine din ficat, inclusiv albumina. Un test de albumină poate face parte, de asemenea, dintr-un tablou metabolic complet, un test care măsoară mai multe substanțe din sângele dumneavoastră. Aceste substanțe includ electroliți, glucoză și proteine precum albumina.

Simptomele bolii hepatice includ:

Icter, o afecțiune care face ca pielea și ochii să se îngălbenească
Oboseală
Pierdere în greutate
Pierderea poftei de mâncare
Urină de culoare închisă
Scaun de culoare palidă

Simptomele bolii renale includ:

Umflarea în jurul abdomenului, coapselor sau a feței
Urinare mai frecventă, în special noaptea
Urină spumoasă, sângeroasă sau de culoarea cafelei
Greață
Mâncărimi ale pielii

Ce se întâmplă în timpul unui test de sânge pentru albumină?
Un profesionist din domeniul sănătății va lua o probă de sânge dintr-o venă din brațul dumneavoastră, folosind un ac mic. După ce acul este introdus, o cantitate mică de sânge va fi colectată într-o eprubetă sau fiolă. Este posibil să simțiți o mică înțepătură atunci când acul intră sau iese. De obicei, acest lucru durează mai puțin de cinci minute.

Există riscuri legate de acest test?
Există foarte puține riscuri legate de efectuarea unui test de sânge. Este posibil să aveți o ușoară durere sau vânătăi în locul în care a fost introdus acul, dar majoritatea simptomelor dispar rapid.

Ce înseamnă rezultatele?
Dacă nivelul de albumină este mai mic decât cel normal, poate indica una dintre următoarele afecțiuni:

Boală hepatică, inclusiv ciroză
Boală de rinichi
Malnutriție
Infecție
Boală inflamatorie intestinală
Boală tiroidiană
Nivelurile mai mari decât cele normale de albumină pot indica deshidratare sau diaree severă.

Dacă nivelurile de albumină nu se află în intervalul normal, nu înseamnă neapărat că aveți o afecțiune medicală care necesită tratament. Anumite medicamente, inclusiv steroizi, insulină și hormoni, pot crește nivelul de albumină. Alte medicamente, inclusiv pilulele contraceptive, vă pot scădea nivelul de albumină.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend