Despre alfa și beta-talasemii


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Talasemia este o boală de sânge ereditară care face ca organismul are mai puțină hemoglobină decât în mod normal. Hemoglobina permite celulelor roșii din sânge să transporte oxigenul. Prin urmare, manifestarea generală este de anemie.

Dacă aveți talasemie ușoară, este posibil să nu aveți nevoie de tratament. Dar formele mai severe ar putea necesita transfuzii de sânge regulate. Puteți lua măsuri pentru a face față oboselii, cum ar fi alegerea unei diete sănătoase și efectuarea de exerciții fizice în mod regulat.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Simptome


Există mai multe tipuri de talasemie. Semnele și simptomele pe care le aveți depind de tipul și gravitatea afecțiunii dumneavoastră.

Semnele și simptomele talasemiei pot include:

 • Oboseală
 • Slăbiciune
 • Piele palidă sau gălbuie
 • Deformări ale oaselor feței
 • Creștere lentă
 • Umflarea abdomenului
 • Urină închisă la culoare


Unii copii prezintă semne și simptome de talasemie la naștere; alții le dezvoltă în primii doi ani de viață. Unele persoane care au doar o singură genă de hemoglobină afectată nu au simptome de talasemie.

Cauze


Talasemia este cauzată de mutații în ADN-ul celulelor care produc hemoglobina. Moleculele de hemoglobină sunt alcătuite din lanțuri numite lanțuri alfa și beta, care pot fi afectate de mutații. În talasemie, producția lanțurilor alfa sau beta este redusă, rezultând fie alfa-talasemie, fie beta-talasemie.

În cazul alfa-talasemiei, gravitatea talasemiei pe care o aveți depinde de numărul de mutații genetice pe care le moșteniți de la părinți. Cu cât sunt mai multe gene mutante, cu atât talasemia este mai severă.

În cazul beta-talasemiei, gravitatea talasemiei pe care o aveți depinde de partea din molecula de hemoglobină care este afectată.

Alfa-talasemia


Patru gene sunt implicate în fabricarea lanțului de hemoglobină alfa. Primiți câte două de la fiecare dintre părinți. Dacă moșteniți:

 1. O singură genă mutantă, nu veți avea semne sau simptome de talasemie. Dar sunteți purtător al bolii și o puteți transmite mai departe copiilor dumneavoastră.
 2. Două gene mutante, semnele și simptomele talasemiei tale vor fi ușoare. Această afecțiune ar putea fi numită trăsătură alfa-talasemică.
 3. Trei gene mutante, semnele și simptomele vor fi moderate până la severe.
 4. Moștenirea a patru gene mutante este rară și, de obicei, duce la nașterea unui copil mort. Bebelușii născuți cu această afecțiune mor adesea la scurt timp după naștere sau au nevoie de terapie transfuzională pe tot parcursul vieții. În cazuri rare, un copil născut cu această afecțiune poate fi tratat cu transfuzii și un transplant de celule stem.

Beta-talasemia


Două gene sunt implicate în fabricarea lanțului de hemoglobină beta. Prin urmare, dacă moșteniți:

 1. O genă mutantă, veți avea semne și simptome ușoare. Această afecțiune se numește talasemie minoră sau beta-talasemie.
 2. Două gene mutante, semnele și simptomele vor fi moderate până la severe. Această afecțiune se numește talasemie majoră sau anemie Cooley.

Bebelușii născuți cu două gene defecte ale hemoglobinei beta sunt de obicei sănătoși la naștere, dar dezvoltă semne și simptome în primii doi ani de viață. O formă mai ușoară, numită talasemie intermedia, poate rezulta, de asemenea, din două gene mutante.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend