Despre cancerul de vezică urinară


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cancerul de vezică urinară este un tip comun de cancer care începe în celulele vezicii urinare. Vezica urinară este un organ muscular gol, situat în partea inferioară a abdomenului, care stochează urina.

Cancerul de vezică urinară începe cel mai adesea în celulele (celule uroteliale) care căptușesc interiorul vezicii urinare. Celulele uroteliale se găsesc, de asemenea, în rinichi și în tuburile (ureterele) care leagă rinichii de vezica urinară. Cancerul urotelial poate apărea și în rinichi și uretere, dar este mult mai frecvent în vezica urinară.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Majoritatea cancerelor de vezică urinară sunt diagnosticate într-un stadiu incipient, când cancerul este foarte ușor de tratat. Dar chiar și cancerele vezicii urinare în stadiu incipient pot reveni după un tratament de succes. Din acest motiv, persoanele cu cancer de vezică urinară au nevoie, de obicei, de teste de urmărire timp de ani de zile după tratament pentru a căuta cancerul de vezică urinară care recidivează.

Simptomele


Semnele și simptomele cancerului de vezică urinară pot include:

  • Sânge în urină (hematurie), care poate face ca urina să apară de culoare roșu aprins sau mai închis, deși uneori urina pare normală și sângele este detectat la un test de laborator
  • Urinare frecventă
  • Urinare dureroasă
  • Dureri de spate

Tipuri de cancer de vezică urinară


Diferite tipuri de celule din vezica urinară pot deveni canceroase. Tipul de celulă vezicală în care începe cancerul determină tipul de cancer de vezică urinară. Medicii folosesc aceste informații pentru a determina ce tratamente pot funcționa cel mai bine.

Tipurile de cancer de vezică urinară includ:

  • Carcinom urotelial. Carcinomul urotelial, denumit anterior carcinom cu celule de tranziție, apare în celulele care căptușesc interiorul vezicii urinare. Celulele uroteliale se extind atunci când vezica urinară este plină și se contractă atunci când vezica este goală. Aceleași celule căptușesc interiorul ureterelor și al uretrei, iar cancerele se pot forma și în aceste locuri. Carcinomul urotelial este cel mai frecvent tip de cancer al vezicii urinare în Statele Unite.
  • Carcinomul cu celule scuamoase. Carcinomul cu celule scuamoase este asociat cu iritarea cronică a vezicii urinare – de exemplu, de la o infecție sau de la utilizarea pe termen lung a unui cateter urinar. Cancerul vezical cu celule scuamoase este rar în Statele Unite. Este mai frecvent în părți ale lumii unde o anumită infecție parazitară (schistosomiasis) este o cauză frecventă a infecțiilor vezicale.
  • Adenocarcinom. Adenocarcinomul începe în celulele care alcătuiesc glandele secretoare de mucus din vezica urinară. Adenocarcinomul de vezică urinară este foarte rar.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend