Despre dependența de fumat


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Prezentare generală


Dependența de nicotină apare atunci când aveți nevoie de nicotină și nu vă puteți opri din consumul acesteia. Nicotina este substanța chimică din tutun care face ca renunțarea să fie dificilă. Nicotina produce efecte plăcute în creierul dumneavoastră, dar aceste efecte sunt temporare. Așa că vă întindeți după o altă țigară.

Cu cât fumezi mai mult, cu atât mai multă nicotină ai nevoie pentru a te simți bine. Când încercați să vă opriți, experimentați schimbări mentale și fizice neplăcute. Acestea sunt simptome ale sevrajului de nicotină.

Indiferent de cât timp ați fumat, oprirea vă poate îmbunătăți sănătatea. Nu este ușor, dar puteți să vă rupeți dependența de nicotină. Sunt disponibile multe tratamente eficiente. Cereți ajutorul medicului dumneavoastră.

Simptomele


Pentru unele persoane, folosirea oricărei cantități de tutun poate duce rapid la dependența de nicotină. Semnele că ați putea fi dependent includ:

  • Nu vă puteți opri din fumat. Ați făcut una sau mai multe încercări serioase, dar nereușite, de a vă opri.
  • Aveți simptome de sevraj atunci când încercați să vă opriți. Încercările dvs. de a vă opri au provocat simptome fizice și legate de starea de spirit, cum ar fi pofte puternice, anxietate, iritabilitate, neliniște, dificultăți de concentrare, dispoziție depresivă, frustrare, furie, foame crescută, insomnie, constipație sau diaree.
  • Continuați să fumați în ciuda problemelor de sănătate. Chiar dacă ați dezvoltat probleme de sănătate cu plămânii sau inima, nu ați reușit să vă opriți.
  • Renunți la activitățile sociale. S-ar putea să nu mai mergeți la restaurante fără fum de țigară sau să nu mai socializați cu familia sau prietenii pentru că nu puteți fuma în aceste situații.

Nicotina este substanța chimică din tutun care vă face să continuați să fumați. Nicotina ajunge la creier în câteva secunde după ce ați tras un fum. În creier, nicotina crește eliberarea de substanțe chimice cerebrale numite neurotransmițători, care ajută la reglarea dispoziției și a comportamentului.

Dopamina, unul dintre acești neurotransmițători, este eliberată în centrul de recompensă al creierului și provoacă sentimente de plăcere și o stare de spirit îmbunătățită.

Cu cât fumați mai mult, cu atât mai multă nicotină aveți nevoie pentru a vă simți bine. Nicotina devine rapid parte din rutina zilnică și se împletește cu obiceiurile și sentimentele tale.

Situațiile comune care declanșează nevoia de a fuma includ:

-Băutul cafelei sau luarea de pauze la locul de muncă
-Vorbitul la telefon
-Consumul de alcool
-Conducerea mașinii
-Petrecerea timpului cu prietenii


Pentru a vă depăși dependența de nicotină, trebuie să deveniți conștient de factorii declanșatori și să vă faceți un plan pentru a le face față.

Factori de risc


Orice persoană care fumează sau folosește alte forme de tutun riscă să devină dependentă. Factorii care influențează cine va folosi tutunul includ:

  • Vârsta. Cei mai mulți oameni încep să fumeze în copilărie sau în adolescență. Cu cât sunteți mai tânăr când începeți să fumați, cu atât mai mare este șansa de a deveni dependent.
  • Genetica. Probabilitatea că veți începe să fumați și veți continua să fumați poate fi parțial moștenită. Factorii genetici pot influența modul în care receptorii de pe suprafața celulelor nervoase din creierul dumneavoastră răspund la dozele mari de nicotină livrate de țigări.
  • Părinții și colegii. Copiii care cresc cu părinți care fumează au mai multe șanse să devină fumători. Copiii care au prieteni care fumează sunt, de asemenea, mai predispuși să încerce.
  • Depresia sau alte boli mintale. Multe studii arată o asociere între depresie și fumat. Persoanele care suferă de depresie, schizofrenie, tulburare de stres post-traumatic sau alte forme de boli mintale au mai multe șanse să fie fumători.
  • Consumul de substanțe. Persoanele care abuzează de alcool și de droguri ilegale au mai multe șanse să fie fumători.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend