Despre factorul de protecție solară – SPF


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Care este factorul de protecție solară (SPF)?

Factorul de protecție solară (SPF) este o măsură a eficacității unui anumit agent de protecție solară și se referă la gradul în care un produs protejează pielea de efectele dăunătoare ale luminii ultraviolete (UV). Radiațiile UV au un spectru larg și sunt împărțite în diferite tipuri de radiații, inclusiv radiațiile UVA și UVB. Expunerea la UVA rămâne constantă și are un efect cumulativ în timp, degradând elastina și colagenul și reducând elasticitatea. Expunerea la UVB este crescută în lunile de vară și provoacă modificări acute ale pielii, cum ar fi arsurile solare și pigmentarea, dar și modificări cronice, cum ar fi fotocarcinogeneza.

Fotocarcinogeneza este rezultatul modificărilor biochimice care duc la apariția cancerului de piele. SPF este o măsură a cantității de protecție împotriva radiațiilor UVB pe care o oferă un produs de protecție solară, măsurată prin cantitatea de UVB pe care o absoarbe. În 2011, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a furnizat o formulă clară pentru calcularea SPF. SPF a fost definit ca doza de UVB necesară pentru a produce o doză minimă de eritem (MED; cea mai mică doză de lumină UV necesară pentru a provoca înroșirea pielii) după aplicarea unui produs de protecție solară, împărțită la lumina UV care cauzează înroșire minimă pe pielea netratată .

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Când este aplicată, această formulă arată că un SPF de 15 se corelează cu absorbția UVB de 93%, un SPF de 30 se referă la absorbția de 96,7% și un SPF de 50 se corelează cu absorbția UVB de 98%. În Regatul Unit, produsele primesc, de asemenea, un rating de stele care măsoară gradul de protecție împotriva radiațiilor UVA. De la 0 la 5, stelele indică proporția de UVA absorbită de produs în comparație cu UVB. Deoarece acest sistem acordă stele în funcție de raportul de protecție împotriva UVA și UVB (cu 5 stele indicând faptul că protecția UVA și UVB este aproximativ aceeași), un produs cu SPF scăzut poate fi foarte bine marcat. Prin urmare, este important să selectați un produs atât cu un SPF ridicat, cât și cu un nivel ridicat de stele. Un nivel bun de protecție solară este o protecție solară cu un SPF de 30 și un minim de 4 stele.

Alege cărțile din SHOP pentru zilele faine de vară la plajă, în geantă, alături de SPF

Cum se aplică protecție solară

Protecția solară ar trebui aplicată în mod generos. Dacă este aplicată în strat prea subțire, este posibil să nu ofere cantitatea necesară de SPF. Ar trebui aplicat pe toate zonele pielii expuse, în mod ideal de două ori: 30 de minute înainte de expunerea la soare și din nou la expunere. Ar trebui să fie reaplicată frecvent, aproximativ la fiecare două ore și imediat după înot, duș, transpirație sau uscare cu prosopul, chiar dacă este etichetat ca rezistent la apă.

Sfaturi de top pentru protecția solară

  • Protejați pielea cu îmbrăcăminte, inclusiv pălărie, tricou și ochelari de soare, și alegeți întotdeauna un produs de protecție solară de cel puțin 30 SPF.
  • Asigurați-vă că nu lăsați niciodată pielea să se ardă.
  • Petreceți timp la umbră în mijlocul zilei, când soarele este cel mai puternic.
  • Aveți grijă suplimentară cu copiii și țineți bebelușii și copiii mici în afara razelor solare directe.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend