Despre foliculita care ne-a distrus pielea


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Foliculita este o afecțiune comună a pielii în care foliculii de păr se inflamează. De obicei, este cauzată de o infecție bacteriană sau fungică. La început, poate arăta ca niște mici umflături roșii sau coșuri cu capul alb în jurul foliculilor de păr – micile buzunare din care crește fiecare fir de păr. Infecția se poate răspândi și se poate transforma în răni care nu se vindecă, cu cruste.

Afecțiunea nu pune în pericol viața, dar poate provoca mâncărime, durere și jenă. Infecțiile severe pot provoca pierderea permanentă a părului și cicatrici.

Dacă aveți un caz ușor, probabil că se va vindeca în câteva zile cu măsuri de bază de autoîngrijire. Pentru foliculita mai gravă sau recurentă, este posibil să fie nevoie să consultați un medic pentru a primi medicamente pe bază de rețetă.

Anumite tipuri de foliculită sunt cunoscute sub numele de erupție de la o baie fierbinte, umflături după ras și mâncărimea după mersul la frizer.


Semnele și simptomele foliculitei includ:

  • Grupuri de mici umflături roșii sau coșuri cu cap alb care se dezvoltă în jurul foliculilor de păr.
  • Vezicule pline de puroi care se deschid și se acoperă cu crustă
  • Mâncărimi și arsuri ale pielii
  • Piele dureroasă și sensibilă
  • Umflătură

Tipuri de foliculită
Cele două tipuri principale de foliculită sunt cele superficiale și cele profunde. Tipul superficial implică o parte a foliculului, iar tipul profund implică întregul folicul și este, de obicei, mai sever.

Formele de foliculită superficială includ:

  • Foliculita bacteriană. Acest tip comun este marcat de umflături albe, pline de puroi, care provoacă mâncărimi. Apare atunci când foliculii de păr se infectează cu bacterii, de obicei Staphylococcus aureus (stafilocococul auriu). Bacteria stafilococului trăiește tot timpul pe piele. Dar, în general, ele cauzează probleme doar atunci când pătrund în organism printr-o tăietură sau altă rană.
  • Foliculita de cadă fierbinte (foliculită cu pseudomonas). În cazul acestui tip, puteți dezvolta o erupție cutanată de umflături roșii, rotunde și cu mâncărimi la una sau două zile după expunerea la bacteria care o provoacă. Foliculita de cadă fierbinte este cauzată de bacteria pseudomonas, care se găsește în multe locuri, inclusiv în căzi cu hidromasaj și piscine încălzite în care nivelul clorului și al pH-ului nu sunt bine reglate.
  • Umflături de ras (pseudofoliculită barbae). Aceasta este o iritație a pielii cauzată de firele de păr încarnate. Afectează în principal bărbații cu părul creț care se bărbieresc prea mult și este mai vizibilă pe față și pe gât. Persoanele care se epilează cu ceară pentru bikini pot dezvolta mâncărime de bărbier în zona inghinală. Această afecțiune poate lăsa cicatrici ridicate de culoare închisă (cheloide).
  • Foliculita Pityrosporum (pit-ih-ROS-puh-rum). Acest tip produce pustule cronice, roșii, cu mâncărimi pe spate și pe piept și, uneori, pe gât, umeri, partea superioară a brațelor și pe față. Acest tip este cauzat de o infecție cu drojdie.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend