Despre gripa aviară


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Gripa aviară este cauzată de un tip de virus gripal care infectează rar oamenii. Au fost identificate mai mult de o duzină de tipuri de gripă aviară, inclusiv cele două tulpini care au infectat cel mai recent oamenii – H5N1 și H7N9. Atunci când gripa aviară lovește oamenii, poate fi mortală.

Focare de gripă aviară au apărut în Asia, Africa, America de Nord și în unele părți ale Europei. Majoritatea persoanelor care au dezvoltat simptome de gripă aviară au avut un contact apropiat cu păsări bolnave. În câteva cazuri, gripa aviară a trecut de la o persoană la alta. Din 2015, au fost raportate doar cazuri sporadice la om.

Oficialii din domeniul sănătății se tem că ar putea apărea o epidemie globală dacă un virus al gripei aviare s-ar transforma într-o formă care se transmite mai ușor de la o persoană la alta. Cercetătorii lucrează la vaccinuri care să ajute la protejarea oamenilor împotriva gripei aviare.

Simptomele


Semnele și simptomele gripei aviare pot începe între două și șapte zile de la infectare, în funcție de tip. În cele mai multe cazuri, acestea se aseamănă cu cele ale gripei convenționale, inclusiv:

 • Tuse
 • Febră
 • Dureri în gât
 • Dureri musculare
 • Dureri de cap
 • Dificultăți de respirație
 • Unele persoane prezintă, de asemenea, greață, vărsături sau diaree. Iar în câteva cazuri, o ușoară infecție oculară (conjunctivită) este singurul indiciu al bolii.

Cauze


Gripa aviară apare în mod natural la păsările acvatice sălbatice și se poate răspândi la păsările domestice, cum ar fi puii, curcanii, rațele și gâștele. Boala se transmite prin contactul cu fecalele unei păsări infectate sau cu secrețiile de la nas, gură sau ochi ale acesteia.

Piețele în aer liber, unde ouăle și păsările sunt vândute în condiții aglomerate și insalubre, sunt focare de infecție și pot răspândi boala în întreaga comunitate.

Carnea de pasăre insuficient gătită sau ouăle provenite de la păsări infectate pot transmite gripa aviară. Carnea de pasăre poate fi consumată în siguranță dacă a fost gătită până la o temperatură internă de 165 F (74 C). Ouăle trebuie gătite până când gălbenușurile și albușurile sunt tari.

Factori de risc


Cel mai mare factor de risc pentru gripa aviară pare a fi contactul cu păsări bolnave sau cu suprafețe contaminate de penele, saliva sau excrementele acestora. Modelul de transmitere la om rămâne misterios. În foarte puține cazuri, gripa aviară a fost transmisă de la un om la altul. Dar, dacă virusul nu începe să se răspândească mai ușor printre oameni, păsările infectate reprezintă cel mai mare pericol.

Complicații


Persoanele cu gripă aviară pot dezvolta complicații care le pun viața în pericol, inclusiv:

 • Pneumonie
 • Ochiul roz (conjunctivită)
 • Insuficiență respiratorie
 • Disfuncție renală
 • Probleme cardiace


Deși gripa aviară poate ucide mai mult de jumătate din persoanele pe care le infectează, numărul de decese este încă scăzut, deoarece foarte puțini oameni au avut gripă aviară. Mai puțin de 500 de decese cauzate de gripa aviară au fost raportate Organizației Mondiale a Sănătății începând cu 1997.

În schimb, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că gripa sezonieră este responsabilă pentru mii de decese în fiecare an numai în Statele Unite.

Prevenire


Vaccinul împotriva gripei aviare
Food and Drug Administration a aprobat un vaccin pentru a preveni infecția cu o tulpină a virusului H5N1 al gripei aviare. Acest vaccin nu este disponibil pentru public, dar guvernul american îl stochează și îl va distribui în cazul unui focar de infecție.

Acest vaccin ar putea fi utilizat la începutul unui astfel de focar pentru a oferi o protecție limitată până când un alt vaccin – conceput pentru a proteja împotriva formei specifice a virusului care provoacă focarul – este dezvoltat și produs. Cercetătorii continuă să lucreze la alte tipuri de vaccinuri împotriva gripei aviare.

Recomandări pentru călători


Dacă călătoriți în Asia de Sud-Est sau în orice regiune cu focare de gripă aviară, luați în considerare aceste recomandări de sănătate publică:

 • Evitați păsările domestice. Dacă este posibil, evitați zonele rurale, fermele mici și piețele în aer liber.
 • Spălați-vă pe mâini. Aceasta este una dintre cele mai simple și mai bune modalități de a preveni infecțiile de orice fel. Folosiți un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool care conține cel puțin 60 la sută alcool atunci când călătoriți.
 • Întrebați despre un vaccin antigripal. Înainte de a călători, întrebați medicul despre un vaccin antigripal. Acesta nu vă va proteja în mod specific împotriva gripei aviare, dar poate ajuta la reducerea riscului de infectare simultană cu virusurile gripei aviare și umane.

Produse din carne de pasăre și ouă
Deoarece căldura distruge virusurile aviare, păsările de curte gătite nu reprezintă o amenințare pentru sănătate. Chiar și așa, cel mai bine este să luați măsuri de precauție atunci când manipulați și pregătiți carnea de pasăre, care poate fi contaminată cu salmonella sau alte bacterii dăunătoare.

 • Evitați contaminarea încrucișată. Folosiți apă caldă cu săpun pentru a spăla scândurile de tăiere, ustensilele și toate suprafețele care au intrat în contact cu carnea de pasăre crudă.
 • Gătiți bine. Gătiți carnea de pui până când sucul curge limpede și atinge o temperatură internă minimă de 165 F (74 C).
 • Nu vă apropiați de ouăle crude. Deoarece cojile ouălor sunt adesea contaminate cu excremente de păsări, evitați alimentele care conțin ouă crude sau insuficient gătite.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend