Despre hepatita autoimună


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Hepatita autoimună este o inflamație a ficatului care apare atunci când sistemul imunitar al organismului dumneavoastră se întoarce împotriva celulelor hepatice. Cauza exactă a hepatitei autoimune este neclară, dar factorii genetici și de mediu par să interacționeze în timp în declanșarea bolii.

Hepatita autoimună netratată poate duce la cicatrizarea ficatului (ciroză) și, în cele din urmă, la insuficiență hepatică. Cu toate acestea, atunci când este diagnosticată și tratată la timp, hepatita autoimună poate fi adesea controlată cu medicamente care suprimă sistemul imunitar.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Un transplant de ficat poate fi o opțiune atunci când hepatita autoimună nu răspunde la tratamentele medicamentoase sau în cazurile de boală hepatică avansată.

Simptome


Semnele și simptomele hepatitei autoimune variază de la o persoană la alta și pot apărea brusc. Unii oameni au puține probleme recunoscute, dacă nu chiar niciuna, în stadiile incipiente ale bolii, în timp ce alții prezintă semne și simptome care pot include:

 • Oboseală
 • Disconfort abdominal
 • Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
 • Un ficat mărit
 • Vase de sânge anormale pe piele (angioame de păianjen)
 • Erupții cutanate
 • Dureri articulare
 • Pierderea ciclurilor menstruale

Complicații

Hepatita autoimună care nu este tratată poate provoca cicatrizarea permanentă a țesutului hepatic (ciroză). Complicațiile cirozei includ:

 • Vene mărite în esofag (varice esofagiene). Atunci când circulația prin vena portală este blocată, sângele poate refula în alte vase de sânge – în principal în cele din stomac și esofag. Vasele de sânge au pereții subțiri și, deoarece sunt umplute cu mai mult sânge decât ar trebui să transporte, este posibil să sângereze. Sângerarea masivă în esofag sau în stomac din aceste vase de sânge este o urgență care pune în pericol viața și care necesită îngrijiri medicale imediate.
 • Lichid în abdomen (ascită). Boala ficatului poate provoca acumularea unor cantități mari de lichid în abdomen. Ascita poate fi inconfortabilă și poate interfera cu respirația și este, de obicei, un semn de ciroză avansată.
 • Insuficiență hepatică. Aceasta apare atunci când leziuni extinse ale celulelor hepatice fac imposibilă funcționarea adecvată a ficatului . În acest moment, este necesar un transplant de ficat.
 • Cancer de ficat. Persoanele cu ciroză au un risc crescut de cancer la ficat.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend