Despre mâinile tale pe măsură ce îmbătrânești


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dați-le mâinilor “o mână de ajutor”


Vă folosiți mâinile pentru a face atât de multe lucruri: vă legați șireturile, deschideți borcane, conduceți și folosiți telefonul, și multe altele. Este greu să faci multe lucruri fără ele, dar pe măsură ce îmbătrânești, acestea pot deveni mai slabe și mai puțin flexibile. Unele probleme ale mâinilor pot fi chiar semne ale unor afecțiuni de sănătate. Aflați la ce să fiți atenți, astfel încât să le păstrați în formă bună.

Rezistența de prindere


O puteți pierde în mod natural pe măsură ce îmbătrâniți, mai ales după 65 de ani, iar acest lucru poate îngreuna îndeplinirea sarcinilor zilnice. Dacă strânsoarea/ apucarea lucrurilor devine mai slabă în timp, probabil că este cauzată de oase fragile, artrită sau pierderea mușchilor. Dacă se întâmplă brusc, ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau hipertensiunea arterială.

Tratament
Un terapeut ocupațional sau un fizioterapeut poate testa forța mâinilor și vă poate ajuta să o recâștigați sau să o păstrați. De asemenea, puteți face multe exerciții acasă. De exemplu, ați putea strânge ceva precum o minge de tenis cât de tare puteți timp de 3 până la 5 secunde, apoi să vă odihniți scurt – faceți asta de 10 ori cu fiecare mână. Începeți cu o dată pe zi sau o dată la două zile, în funcție de cum vă simțiți mâinile.

Tremurături


Mâinile pot tremura din multe motive la orice vârstă, dar este mai frecvent după 50 de ani. Unele medicamente – cum ar fi stabilizatoarele de dispoziție și medicamentele care tratează convulsiile sau migrenele – îl pot provoca sau îl pot înrăutăți. Anxietatea, stresul, nivelul scăzut de zahăr din sânge, oboseala sau consumul de prea multă cofeină pot, de asemenea, să o facă. Un tremor “activ” apare atunci când încercați să vă folosiți mâinile. Un tremor “pasiv” se întâmplă atunci când mâinile sunt în repaus.

Tratament
Deși vă poate deranja, un tremor activ este, de obicei, inofensiv. Modificările în dietă și stilul de viață pot ajuta – de exemplu, consumând mai puțină cofeină. Dar un tremor pasiv poate fi un semn al unei probleme grave, inclusiv o tumoră sau o boală a creierului, cum ar fi Parkinson. Mergeți imediat la medic dacă aveți acest tip de tremor.

Artrita


Aceasta vă inflamează articulațiile și este deosebit de frecventă în locurile în care ați avut fracturi, entorse sau fracturi, chiar dacă acestea au fost tratate. Este mai probabil să o aveți pe măsură ce îmbătrâniți și, în timp, poate duce la durere, umflături și pierderea mișcării.

Tratament
Discutați cu medicul despre cât de activ ați dori să fiți și despre modul în care durerea și lipsa de flexibilitate vă afectează viața de zi cu zi. S-ar putea să vă recomande antiinflamatoare sau să vă facă o injecție cu steroizi care poate atenua durerea și umflarea timp de săptămâni sau, eventual, luni. În unele cazuri, pot fi de ajutor atelele care vă protejează articulațiile și vă împiedică să le suprasolicitați. Dar purtarea lor prea mult timp poate duce la pierderea mușchilor.

Pielea


Am văzut cu toții “petele hepatice” – sau “petele de vârstă” – care pot apărea după ani de zile de stat la soare. Pe măsură ce pielea îmbătrânește și se ridează, este mai greu să păstreze umiditatea, iar acest lucru poate duce la uscăciunea și mâncărimea pielii. Venele devin mai evidente odată cu vârsta, deoarece pierdeți țesut moale. Acest lucru este valabil mai ales la nivelul mâinilor tale.

Tratament
Protejați-vă mâinile împotriva razelor soarelui cu o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu factor de protecție 30 SPF sau mai mare. Purtați mănuși căptușite cu bumbac atunci când lucrați în grădină sau faceți curățenie și alegeți un săpun sau un detergent blând care nu vă lipsește mâinile de uleiurile lor naturale. Cremele hidratante și o dietă sănătoasă cu multe vitamine, antioxidanți și acizi grași omega-3 pot, de asemenea, să vă ajute să vă mențineți pielea și unghiile sănătoase.

Cancerul de piele


De-a lungul anilor, pielea mâinilor tale primește mult soare, ceea ce reprezintă o cauză principală a acestei boli. Un ten deschis, probleme cu sistemul imunitar, anumite tipuri de alunițe și un istoric familial de cancer de piele pot, de asemenea, să vă crească șansele de a avea acest tip de cancer.

Diagnostic și tratament
Un dermatolog poate verifica orice pete neobișnuite și vă poate învăța ce să căutați. Dacă descoperă cancer de piele, veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a scoate celulele canceroase. De asemenea, este posibil să faceți radioterapie sau chimioterapie pentru a le distruge pe cele rămase și pentru a le împiedica să se răspândească.

Contractura Dupuytren


Aceasta apareatunci când țesutul fibros al mâinii (ce alcătuiește tendoanele) devine neobișnuit de gros. Aceasta poate face ca degetele – cel mai adesea inelarul și degetul mic – să se îndoaie înspre palmă. De asemenea, puteți avea noduli sau corzi groase (ca o sfoară) în palmă. Uneori afectează și partea superioară a articulațiilor degetelor sau tălpile picioarelor. Cauzele pot fi multiple, dar se întâmplă mai des la bărbații de peste 40 de ani, în special la cei de origine nord-europeană.

Tratament
Pentru mulți oameni, un caz ușor nu cauzează probleme majore sau durere și este posibil să nu se înrăutățească, așa că medicul ar putea adopta o abordare de așteptare și de observare. În cazul în care cauzează probleme, aceștia pot sugera un tip de stimulare cu ace, injecții sau, eventual, o intervenție chirurgicală pentru a vă oferi mai multă mișcare în mâini. Totuși, tratamentul nu o rezolvă întotdeauna complet, iar uneori revine.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend