Despre Olivia, numai de bine

plamani de fier poliomielita

Nu există nicio bază legală în care Olivia Steer ar putea fi interzisă sau dată în judecată pentru ceea ce promovează. Dar eu cred în puterea fiecăruia de a alege singur ce e mai bine pentru el, pentru copiii lui, după o informare de calitate. Voi analiza cât se poate de obiectiv situația, în ultimul articol pe acest subiect.

Vaccinurile. Steer recomandă publicului ei să nu-și vaccineze copiii. E alegerea ei, dar nu știu pentru ce în lumea asta o alegere personală de acest calibru trebuie neapărat făcută publică. Mai jos vedeți o povestioară interesantă.

Poliomielita a făcut ravagii în lume. Până să introducă Jonas Salk vaccinul în 1952 (folosit din 1955), virusul polio afecta sute de mii de oameni anual. În 1988 a fost primul efort global de a eradica poliomielita, scăzând numărul de cazuri totale undeva la 350.000. Treptat, majoritatea statelor au eliminat această cruntă afecțiune.

plamani de fier poliomielita
poză via wikimedia. Iată cum mai puteau respira cei afectați de polio, băgați în aceste aparate denumite iron lungs. Sinistru, nu?

 

polio-child
poză via kuow.org. Kathy Parrish, o fetiță bolnavă de poliomielită, la consult

Poliomielita, grație vaccinării, a rămas în puține cazuri prin Pakistan, Afganistan, Nigeria. Am cam scăpat de așa ceva, slavă cerului. Sau slavă lui Jonas Salk, mai bine zis.

 

Cancerul. Am expus un punct de vedere coerent aici: O iubesc pe Olivia Steer. Mamografia are rolul ei bine stabilit în protocolul de screening și de diagnostic. Repet. Nu vă jucați cu cancerul de sân. Învățați să vă palpați singure sânii regulat, să mergeți la control dacă simțiți noduli sau găsiți semne locale de alarmă, să aveți încredere în conduita specialistului. Dacă aveți cazuri în familie, cu atât mai mult. Cancerul de sân evoluează de multe ori rapid, tăcut și este depistat când deja e întins în tot corpul. E mai mare păcatul.

 

Proceduri dubioase în urgențele medicochirurgicale. Nu vă jucați cu viața voastră punând mămăligă pe abdomen când aveți simptome de apendicită acută. Mergeți imediat la o cameră de gardă. Nu tratați dureri intense de abdomen cu ceaiuri sau preparate chipurile miraculoase. Duceți-vă la medic și acesta, pe baza consultului, a analizelor de laborator sau imagistice, se va pronunța și va lua măsurile cele mai bune. Medicul vă tratează ca și cum s-ar trata pe el însuși, nu va vrea niciodată să vă facă rău. Dacă ascultați sfaturile Oliviei, vă asumați consecințele, fără discuții.

 

Despre medicină. Domeniul meu are și minusuri. Am ajuns la progrese spectaculoase, putem aplica treat to target, putem personaliza actul terapeutic la pacient, putea investiga în detalii până la gene. Dar facem și greșeli. Uneori, există studii care nu sunt bine construite și rezultatele nu au cum să fie pozitive. Uneori, se prezintă ceva cu entuziasm dar practica medicală nu ne arată aceleași rezultate. Medicul nu trebuie să fie entuziasmat de fiecare descoperire, trebuie să rămână umil, să aștepte dovezi clare, să discute cu toată comunitatea, să fie imparțial când alege un compus anume, să facă ce e mai bine pentru pacienții lui. Vaccinurile vor avea și reacții adverse, dar dacă nu s-a dovedit relația cu autismul, haideți să nu ne hazardăm și să acceptăm exemplul cu polio. Lucrurile se schimbă în medicină: considerăm colesterolul factor de risc cardiovascular, apoi în timp vedem că nu prea se probează, actualizăm ghidurile. Vedem că produsul X are efecte nocive pe dezvoltarea fătului, îl retragem imediat. Învățam, de multe ori cu sacrificii. Dacă s-ar putea și altfel, am face-o, dar din păcate mereu vor exista pierderi pe lângă reușite.

 

Cum ar fi fost lumea de azi fără medicină?

 

V.

 

n.b. E ultimul articol despre Olivia Steer. Am lucruri mult mai bune de făcut.

Dă mai departe acest articol pe Facebook, Whatsapp sau Messenger, pentru a face împreună educație de calitate și a distribui lucruri utile.

Intră în comunitate

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate, toate oferite gratuit. Te aștept!

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Vasi Rădulescu
Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.
O să vrei să nu ratezi această oportunitate. În calitate de cititor al meu, îți ofer un pachet cu cele 7 cărți scrise de mine + 4 cadouri (o cană minunată și trei artprinturi superbe), cu transport rapid GRATUIT, la doar 100 de lei în loc de 499 lei! Mai mult, dacă iei pachetul magic, ai șansa să câștigi un coș cu 25 de cărți extraordinare, alese cu grijă de mine! Profită!


ÎNSCRIE-TE ÎN CONCURS

Send this to a friend